Jitse Groen na rechtzaken: “Einde platformeconomie”

Actueel |
22 februari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Jitse Groen, foto Just Eat Takeaway/Mark Prins Fotografie.

Na enkele gerechtelijke uitspraken in korte tijd, heeft volgens Jitse Groen de platformeconomie zijn langste tijd gehad. In Amsterdam en in Londen spraken rechters uit dat van zelfstandigheid bij zowel de koeriers van Deliveroo als chauffeurs van Uber geen sprake is. Het betekent dat ze voortaan een dienstverband kunnen eisen.

Een week geleden deed het gerechtshof in Amsterdam een uitspraak in hoger beroep in een zaak tussen vakbond FNV en Deliveroo. Het is een kwestie die al bijna drie jaar speelt. De rechter oordeelde dat koeriers van Deliveroo geen zzp’er zijn, onder meer omdat Deliveroo het loon bepaalt, er sprake is van een gezagsverhouding én omdat veel koeriers te weinig geld verdienen om zichzelf te verzekeren. De uitspraak betekent impliciet dat koeriers een vast dienstverband kunnen opeisen.

Londen

Nog recenter deed een rechter in Londen een soortgelijke uitspraak over taxichauffeurs van Uber. Het Britse hooggerechtshof kwam met een hetzelfde vonnis als de Amsterdamse rechter: de taxichauffeurs zijn geen zelfstandigen, maar moeten worden beschouwd als werknemers.

Einde platformeconomie

Jitse Groen, ceo van Just Eat Takeaway en Thuisbezorgd, gaf een reactie op Twitter: “En daar gaat het VK. Taxichauffeurs zijn geen zzp-ers. Afgelopen week oordeelden de Spaanse en Nederlandse rechter hetzelfde en dat betekent min of meer het einde van de platformeconomie.”

Enkele beursanalisten noemen de uitspraken goed nieuws voor Just Eat Takeaway. Volgens hen ontstaat er voor Groens bedrijf nu “een van soort gelijk speelveld”. Groen gaf eerder in interviews al te kennen (meer) koeriers in vaste dienst te willen nemen.