
De Nederlandse Arbeidsinspectie trof tijdens controles in Zwolle 9 kinderen aan die maaltijden bezorgden, maar niet ouder dan 15 jaar zijn. Dat is een overtreding van de Arbeidstijdenwet; kinderen onder de 16 jaar mogen geen maaltijden bezorgen. Tijdens de controles zijn ook 4 personen aangetroffen die illegaal in Nederland aan het werk waren. Dat is een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen. 3 personen waren zwart aan het werk; zij hadden geen arbeidsovereenkomst met een maaltijdbezorger.
Samen met gemeente Zwolle en de politie werden de controles uitgevoerd. In totaal zijn 50 ondernemingen gecontroleerd en 66 medewerkers. De politie kwam tot 49 overtredingen en heeft 6 personen aangehouden voor rijden onder invloed.
Risico’s maaltijdbezorging
Vanwege de risico’s controleert de Nederlandse Arbeidsinspectie – samen met gemeente en politie – of maaltijd- en flitsbezorgers veilig en gezond werken. Uit deze controles blijkt dat werkgevers te vaak de regels overtreden, zoals jongeren die te lang en/of te laat werken. Voor het bezorgen van maaltijden en boodschappen met behulp van een voertuig geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Dit is een aanvulling op de regels die sowieso gelden om jongeren veilig en gezond te laten werken.
Melden van oneerlijke arbeidsomstandigheden
De Arbeidsinspectie constateert vaker overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen. Het Stappenplan verificatieplicht helpt om te controleren of iemand in Nederland mag werken. De Arbeidsinspectie benadrukt het belang van het melden van oneerlijke, onveilige of ongezonde werkomstandigheden. Misstanden melden kan via de website van de arbeidsinspectie.
Meldpunt oneerlijke concurrentie in de horeca
Oneerlijke arbeidsomstandigheden leiden ook tot oneerlijke concurrentie in de horeca. Overheden en verschillende controlerende instanties moeten hierop toezien en handhaven. Om beter zicht hierop te krijgen is een aantal jaren geleden het Meldpunt Oneerlijke Concurrentie Horeca gelanceerd. Hiermee wil de initiatiefnemer verenigingen beter in staat stellen om hun leden te helpen, zodat zij samen kunnen zorgen dat er een eerlijk speelveld ontstaat voor én tussen horecaondernemers.