Horeca Alliantie over heropening: “Blij met het behaalde resultaat”

Actueel |
25 januari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Frituurwereld - Open
Foto Tim Mossholder / Unsplash

Het voorstel van de Horeca Alliantie om de sector per 26 januari gefaseerd te heropenen, is door het kabinet overgenomen. Dat zegt de Alliantie in reactie op de persconferentie van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. “We zijn blij met het behaalde resultaat. Hopelijk is dit voor veel ondernemers het licht aan het eind van de tunnel.”

Premier Mark Rutte maakte op dinsdagavond 25 januari bekend dat de horeca en cultuursector weer open kunnen. Horecazaken mogen open van 05.00 tot 22.00 uur, afhalen en bezorgen zijn na die tijd wel toegestaan. De versoepelingen gaan in op woensdag 26 januari.

Voorwaarden voor heropening

De heropening gaat wel gepaard met voorwaarden. Gasten moeten in het bezit zijn van het Corona Toegangsbewijs (CTB) dat bij binnenkomst gecontroleerd moet worden. Placering is verplicht en ook moet de 1,5 meter regel in acht worden genomen. Het dragen van een mondkapje is verplicht voor iedereen die niet aan tafel zit.

Heropeningsplan voorgelegd bij minister

“Dit zijn precies de voorwaarden waar de Horeca Alliantie op aan heeft gestuurd”, zegt woordvoerder Frans van Rooij. “Vorige week hebben we ons heropeningsplan voorgelegd bij de minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. Daarmee hebben we aangetoond dat een substantieel deel van de horeca vanaf woensdag 26 januari verantwoord en veilig open kan.” (Lees verder onder de advertentie)

Ultieme poging voor ruimere openingstijden

Na het advies van het OMT voor een sluitingstijd van 20.00 uur, heeft de Alliantie maandagochtend een ultieme poging gedaan om ook voor de horeca ruimere openingstijden te bewerkstelliggen. “We hebben zowel per mail als telefonisch contact gehad met het ministerie om het belang daarvan te benadrukken.”

Laat overleg met ministers

De Horeca Alliantie heeft samen met Koninklijke Horeca Nederland, Ondernemend Nederland (ONL) en MKB-Nederland maandagavond laat nog overlegd met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zowel de Horeca Alliantie als Koninklijke Horeca Nederland hebben de ministers beloofd er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de achterban de regels naleeft. De toezegging van de brancheorganisaties was een voorwaarde voor de versoepelingen. De Horeca Alliantie doet daarom een dringende oproep aan heel de horeca om de voorwaarden voor heropening te respecteren, na te leven, te controleren en zo nodig te handhaven.

Licht aan eind van de tunnel

De Alliantie is blij met de versoepelingen, maar ziet dat de weg richting herstel nog lang is. “We zijn blij met het behaalde resultaat. Voor een deel van de horeca is dit hopelijk het licht aan het eind van de tunnel. Daarom is het van groot belang dat iedereen de regels volgt, zodat er bij het volgende weegmoment nog meer versoepelingen mogelijk zijn.”