Horeca Alliantie vraagt inzage in Plan Wiebes

Actueel |
26 november 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Eric Wiebes (VVD) – Minister van Economische Zaken en Klimaat

NHG, VCHO en ProFri, die samen de Horeca Alliantie vormen, vragen het ministerie om spoedige inzage in het Plan Wiebes. In deze notitie schetst minister Eric Wiebes de voorwaarden voor een mogelijke versoepeling van de coronamaatregelen voor de horeca. Nu de horeca ten einde raad is, wil de alliantie openheid van zaken.

Namens de Horeca Alliantie schrijft woordvoerder Frans van Rooij: “De vooruitzichten op een spoedige heropening van de horeca, al dan niet gesegmenteerd, zijn niet positief. Ondertussen komt de molensteen bij veel ondernemers steeds zwaarder om de nek te hangen. De gesprekken die we met onze achterban voeren worden dan ook steeds emotioneler. Menige ondernemer is ten einde raad.”

Lichtpuntje?

Mede door berichten dat de lockdown wel eens tot half januari of zelfs langer zou kunnen aanhouden, wordt de horeca steeds radelozer, aldus de brief. “We zouden het zeer op prijsstellen als het Plan Wiebes met ons besproken gaat worden. Hierdoor kunnen we onze achterban mogelijk iets van een lichtpuntje laten zien aan het einde van de tunnel. Nu lijkt het voor de horeca alsof er geen einde komt aan de tunnel. En terugrijden kunnen ondernemers niet meer.”

Stoppen

Openheid van zaken is volgens Van Rooij ook noodzakelijk opdat horecaondernemers beslissingen kunnen nemen over de toekomst van hun bedrijf. De brief: “Als de plannen van Wiebes bekend zijn, dan kunnen ondernemers zich hierop gaan voorbereiden óf nu besluiten te stoppen met hun onderneming. Met de huidige financiële maatregelen raken steeds meer ondernemers dieper in de put en zal menig bedrijf zich bedrijfseconomisch niet meer kunnen herstellen. Met alle leed van dien voor de gezinnen achter de ondernemer van deze bedrijven. Buiten het gezichtsveld voltrekt dit leed zich nu al massaal.”