Geen versoepelingen voor horeca

Actueel |
13 augustus 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Mark Rutte (Shutterstock)

Het vaste duo Rutte en De Jonge blikt vanavond vooruit op de komende maanden en weten we na de persconferentie hoe het kabinet denkt over het afbouwen van de nog geldende coronamaatregelen. Met de problemen van de eerdere versoepelingen nog vers in het geheugen, zit er dit keer voor de horeca niet veel in, tenzij het de brancheorganisaties KHN en Horeca Alliantie nog lukt om vanmiddag tijdens het overleg met de ministers Grapperhaus en Blok het kabinet op andere gedachtes te brengen.

Het kabinet komt vandaag voor het eerst sinds begin juli weer bijeen voor een reguliere ministerraad. Dan wordt definitief besloten over de stappen die premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond bekend zullen maken. Een eerste stap die zo goed als zeker genomen gaat worden is het per 30 augustus loslaten van de 1,5 meter maatregel op universiteiten, hogescholen en in het middelbaar beroepsonderwijs. Wanneer het aantal besmettingen beperkt blijft, wordt mogelijk op 20 september volledig afscheid genomen van deze maatregel. Per ruimte worden dan wel net zoals per 30 augustus in het onderwijs limieten gesteld aan het aantal mensen dat per ruimte mag worden toegelaten. Met toegangstesten of controle op vaccinatiebewijzen mag straks mogelijk worden afgeweken van dit aantal.

Zorgen over loslaten 1,5 meter in het hoger onderwijs

De Horeca Alliantie hoopt dat het loslaten van de 1,5 meter maatregel op universiteiten, hogescholen en in het middelbaar beroepsonderwijs niet gaat leiden tot een nieuwe piek in het aantal besmettingen. ‘Een nieuwe toename, zal de horeca bij het kabinet en het OMT opnieuw op achterstand zetten’, aldus de woordvoerder van de samenwerkende brancheorganisaties.

Verdere versoepelingen worden nu niet verwacht. De beperkingen die nu gelden zullen voorlopig nog van kracht blijven. Over een maand is er weer een nieuw beslismoment.