“Gecontroleerde heropening van terrassen lijkt dichtbij”

Actueel |
26 februari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: vakvereniging ProFri

Een gecontroleerde heropening van terrassen in de horeca, bijvoorbeeld per half maart, lijkt dichtbij. Ondernemers in verschillende delen van het land lijken een schot voor de boeg te nemen: tegen de coronaregels in willen ze komende dinsdag hun terrassen alweer openstellen voor publiek.

“Heropening van terrassen is nog niet eerder zo dichtbij geweest,” zegt Frans van Rooij van de Horeca Alliantie. Uit intensieve gesprekken van de alliantie met het ministerie van economische zaken (EZK) maakt hij op dat ruimere mogelijkheden voor terrassen later in maart een serieuze optie is. “Je kunt hiermee immers voorkomen dat in de lente ongecontroleerde samenscholingen in de openbare ruimte plaatsvinden.”

Het lijkt Van Rooij niet meer dan logisch, dat het kabinet eind komende week bij het OMT advies gaat inwinnen over heropening van de terrassen.

Handhaving

Indien terrassen later in maart werkelijk worden heropend, zal dit uiterst gecontroleerd moeten gebeuren. Het zal in de praktijk betekenen dat de horecaondernemer handhavend zal moeten optreden tegen bezoekers die de coronaregels overtreden.

Ook zal vrijwel zeker weer sprake zijn van de gezondheidscheck en andere maatregelen die ook in de zomer van 2020 golden. Van Rooij: “Het is in het belang van de horeca zelf om de coronaregels te handhaven. Gebeurt dit niet, en neemt het aantal besmettingen weer snel toe, dan zal het snel weer gedaan zijn met open terrassen.”

Boetes en strafblad

Ondernemers die overwegen tegen de regels in de komende dagen hun terrassen reeds open te stellen, waarschuwt Van Rooij. “Gemeenten zijn wel gedwongen handhavend op te treden. Ze kunnen terrassen onmiddellijk sluiten en boetes van ettelijke duizenden euro’s geven. Het kan betekenen dat je een strafblad krijgt, wat je later, bijvoorbeeld bij het aanvragen van vergunningen, alsnog enorm parten kan gaan spelen.”

Fieldlabs

Nauw is de Horeca Alliantie betrokken bij de fieldlabs voor de natte horeca. Niets lijkt een goedkeuring voor experimenten in de weg te leggen. De Horeca Alliantie zal het gedragsonderzoek in cafés samen met het ministerie, TNO en KHN ten uitvoer brengen. Van Rooij: “Na heropening van de terrassen zal de volgende stap zijn het openstellen van eetgelegenheden voor functioneel eten. Als de fieldlabs in cafés positief uitpakken, kan de natte horeca daarna hopelijk snel volgen.”