Fritoricus ubelski vertelt: hier is de frikandel geboren

Actueel, Achtergrond, Video's |
6 juli 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Hoera, de frikandel is jarig! Zowel de ambachtelijke slagersworst van De Vries uit Dordrecht als de industriële worst van slager Jan Bekkers uit Deurne vieren een jubileum. Fritoricus ubelski vertelt ter gelegenheid hiervan over de geboorte van de eerste frikandel.

De frikandel kwam in de jaren ’50 van de vorige eeuw als geroepen. Het begon in 1954, dus 70 jaar geleden, met de ambachtelijke gehaktbal in worstvorm uit de stopmachine van de Dordtse slager Gerrit de Vries. Maar een kleine vijf jaar later volgde een echte industriële worst van Jan Bekkers aka Jan Beckers.

Met name de worst van Beckers was er eentje waarop de snel groeiende snackbranche echt zat te wachten. Beckers vond inspiratie bij hotdogmakers in de VS. Hij adopteerde de technologie van de zogenaamde cutters uit de industrie.

Op deze basis ontwikkelde Beckers een machine die in hoog tempo worsten zonder darmvelletje kon draaien: de frikandel. Hiermee kreeg de snel groeiende snackbranche naast friet en kroketten, alletwee traditionele producten, zijn écht eigen kernproduct. Want hoe je het ook wendt of keert: de cafetaria en snackbar om de hoek en de frikandellen zijn één.

In de korte video van vandaag staan we even stil bij een soort van dubbeljubileum. 70 jaar de Dordtse slagersfrikandel. Maar vooral 65 jaar de industriële frikandel van Jan Bekkers-Beckers. Fritoricus ubelski laat zien waar de eerste Dordtse frikandel werd geboren. Bestaat er trouwens ook een foto van de eerste frikandelcutter van Jan Bekkers?

* Fritoricus ubelski vertelt voor Frituurwereld op gezette tijden de achtergronden bij het nieuws. Ubelski is het TikTok-pseudoniem van horecaschrijver Ubel Zuiderveld. Foto’s: ubelski (rode stopmachine) en oude advertentie Beckers.