Frietrebel zwaait af

Trivia |
21 juni 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Wim Markwat – Archief UZM FSW

Eerlijk is eerlijk. Zijn naam kom je al net zolang tegen als er vakbladen zijn voor de frituurbranche. Wim Markwat uit Nieuw Vennep. Hij was altijd goed voor ophef, het opwerpen van nieuwe ideeën en afwijkende meningen.

Ja, misschien mogen we Markwat wel een “frietrebel” noemen. In menige vergadering (of achter de schermen) van vakorganisaties als KHN, IJsfrica en ProFri roerde hij zijn mondje. Als zij rechtsaf sloegen, ging Markwat linksaf. Dit leverde niet zelden conflictstof op.

Wim Markwat hing onlangs zijn frietschep aan de wilgen. Hij gaat zich helemaal richten op het uitbouwen van zijn nieuwe Aziatische concept WOK&. Dat is niet de eerste formule die Markwat ontwikkelde. Hij was de drijvende kracht achter maaltijdwinkels (De Meerburcht) en frituurformules als MerkSnack, Family en Vitaria Eeterij Family. Markwat was bovendien de oprichter en eerste directeur van formulehuis FHC. Begin dit jaar besloot Markwat definitief af te zwaaien en de frituurbranche te verlaten. “Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van de aardappelen,” aldus Markwat in een persbericht. Hij was nog uitbater van Family IJburg in Amsterdam.

Markwat keek altijd verder dan zijn eigen frituur. Niet alleen was hij er vroeg bij met zijn maaltijdwinkel, maar ook herintroduceerde hij als een van de eersten tafelservice in de cafetaria. Daarnaast adopteerde Markwat vroegtijdig trends als een-wijntje-bij-de-friet en premium hamburgers. In 1976 opende hij zijn eerste eigen cafetaria. Legendarisch is Markwats veel gebezigde uitspraak “Een dag niet vet gegeten, is een dag niet geleefd”.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 8 – Zomer 2018

Meer over