Frietkraamkamers

Trivia |
21 juni 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Hoe je het ook wendt of keert: frietkramen, frietwagens en frietloketten zijn de kraamkamers van de branche. Immers, met zulke kramen is de frietcultuur in ons land begonnen in de eerste decennia van de vorige eeuw.

De hoofdredacteur van Frituurwereld heeft en houdt een zwak voor zulke kramen. Al zo’n kleine twintig jaar fotografeert hij bijzondere exemplaren – bijvoorbeeld als hij onderweg is naar een afspraak voor Frituurwereld.

Frietkramen met een vaste standplaats moet je tegenwoordig met een lampje zoeken in ons land. Hun aantal is de afgelopen tien jaar opnieuw drastisch teruggelopen. Vooral in Limburg, dat ooit vergeven was van de frietkramen, zijn ze een zeldzaam verschijnsel geworden. Dorpen waar de kraam nog naast de kerk op het plein staat, zijn er nauwelijks meer. Deze frituur in de buurtschap Boukoul (bij Swalmen) stond er echter tien jaar na het eerste bezoek nog steeds. Pal tegenover de Mariakapel in de kleine gemeenschap. De frietkraamhobby moet nog dit jaar leiden tot een boek.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 4 – Zomer 2017