Bio van een frituurprof

Trivia |
21 juni 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Vlak voor de deadline van deze editie van Frituurwereld belandde hij op onze burelen. Het boek “Gerard den Haan, schoppen & slaan” van journaliste Cécile Koekkoek.

Het komt niet dagelijks voor dat er een biografie verschijnt over een frituurprofessional. Daarom mag dit boek niet ontbreken in deze uitgave. Gerard den Haan is al heel wat jaren de eigenaar van de populaire cafetaria ’t Akkertje in Beneden-Leeuwen.

Friet bakken, dat kan Den Haan goed en snel. Hoewel zijn vak als friturist volop aan bod komt in de biografie, ligt de nadruk toch op een andere loopbaan van Den Haan. Op welke loopbaan, verraadt de ondertitel van het boek. Die luidt namelijk: “De slechtste voetballer van Nederland”.

Den Haan speelde 200 wedstrijden voor de Bredase profclub NAC. Hij scoorde drie keer. Den Haan behoort tot NAC’s populairste spelers aller tijden. In het boek zegt hij onder meer: “Ik ben niet dom, hè. Dat denken de mensen wel omdat ik patat bak, maar ze worden vaak verrast door de dingen die ik zeg.” Frituurwereld weet maar al te goed dat patatbakkers meestal kiene ondernemers zijn.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 4 – Zomer 2017