Friethoes introduceert Frietje Sociaal

Actueel |
14 december 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Friethoes promofoto

Friethoes trekt de aandacht met Frietje Sociaal. Reguliere klanten van het Haarlemse friethuis kunnen extra frietporties bestellen. Ze worden gedoneerd aan mensen die zelf moeilijk een portie kunnen betalen en/of mensen die om een andere reden behoefte aan een gratis frietje hebben.

Frietje Sociaal werkt als volgt: een klant plaatst zijn bestelling. Als extra bestelling betaalt hij €1,50 (of een veelvoud daarvan) voor één of meerdere porties Frietje Sociaal. Friethoes maakt hiermee vervolgens iemand blij die het goed gebruiken kan. Als symbool wordt een geel balletje gebruikt; elke keer dat iemand een Frietje Sociaal bestelt, wordt een extra geel balletje in een doorzichtige vaas op de toonbank gedeponeerd. De actie is via de Voedselbank en het Leger des Heils onder de aandacht gebracht.

Uitgestelde koffie

Bedenker Kasper van Heerden, medewerker van Friethoes, deed het idee op in Italië. Daar kennen espressobars het fenomeen caffè sospeso ofwel “uitgestelde koffie”. Klanten doneren tegelijk met hun normale bestelling extra geld om deze “uitgestelde koffie” te kunnen serveren aan mensen die zelf geen koffie in de horeca kunnen betalen, maar er wel behoefte aan hebben.

Hergebruik

Het is niet de eerste keer dat Kasper van Heerden een opmerkelijk initiatief neemt. Twee jaar geleden kwam hij op het idee frituurballetjes te maken van aardappelresten die overschieten bij het maken van ambachtelijke friet. Een ander idee voor restverwerking van Friethoes: de aardappelschillen werden gebruikt bij het stoken van wodka.