Frietcrisis in Japan: Amerikanen sturen drie vliegtuigen vol piepers

Trivia, Actueel |
29 december 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Syuhei Inoue / Unsplash

Het is crisis bij McDonald’s in Japan, want de frietjes zijn op rantsoen gezet. Klanten kunnen daardoor alleen een kleine portie bestellen. De reden: er is een groot tekort aan de aardappelstaafjes in het land. De Amerikanen schieten nu te hulp door drie vliegtuigen vol piepers te sturen.

Niet alleen de coronapandemie heeft de leveringen van aardappelen aan Japan doen stokken. Ook een overstroming in de haven van het Canadese Vancouver, waar vanuit normaliter veel piepers richting Japan vertrekken, gooide roet in het eten.

Frietjes op rantsoen

Voor McDonald’s Japan zat er eerder in december niets anders op dan de frietjes op rantsoen te zetten: alleen kleine porties mochten nog verkocht worden. Vlak voordat de regel werd ingevoerd, snelden veel liefhebbers naar het dichtstbijzijnde filiaal om de laatste grote en medium frietjes te bestellen, met lange rijen tot gevolg. (Lees verder onder de advertentie)

Drie vliegtuigen vol piepers

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Flexport laat nu weten een contract te hebben gesloten om drie Boeing 747’s vol aardappelen naar Japan te vliegen, om daarmee het tekort te helpen wegwerken. McDonald’s Japan wil het nieuws niet bevestigen, maar zegt wel dat de grote en medium frietjes vanaf oudjaarsdag weer verkrijgbaar zijn.

McDonald’s in Japan

McDonald’s Japan vierde eerder dit jaar het 50-jarig bestaan. Het eerste filiaal opende in Tokio in 1971. Inmiddels is de keten een grote speler in Japan; het land telt vandaag de dag 2900 filialen. Japan staat daarmee tweede op de lijst van de landen met de meeste vestigingen. Thuisland de Verenigde Staten is vanzelfsprekend nummer één, China is nummer drie.

Meer over