Friet op volle kracht: bijna 4 miljard kilo aardappelen verwerkt

Actueel |
18 augustus 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Agristo / VAVI Beeldbank

Frietproducenten draaien op volle kracht. Het afgelopen seizoen, dat loopt van augustus tot en met juli, is bijna 4 miljard kilo aardappelen verwerkt tot 1,8 miljard voorgebakken friet en andere aardappelproducten. Hiermee ligt de productie hoger dan afgelopen coronajaren maar ook dan 2019.

Uit cijfers van VAVI, Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie, blijkt dat bijna het hele seizoen – met uitzondering van augustus 2021 – elke maand meer dan 300 miljoen kilo aardappelen is verwerkt. De maandelijkse productie van friet en andere voorgebakken producten bewoog zich tussen de 140 en 160 miljoen kilo. Een belangrijk deel hiervan is diepvries en bestemd voor export naar andere landen.

Buitenlandse aardappelen

Opmerkelijk is wel dat in juli van dit jaar meer dan de helft (51,3 procent) van de aardappelen uit het buitenland afkomstig was. Het gaat hierbij overigens in zijn algemeenheid om buurlanden, maar ook landen als Frankrijk en Polen. Vorig jaar juli kwam 47,6 procent van de verwerkte aardappelen niet uit eigen land. Kijken we langer terug, dan gaat het doorgaans om een percentage van circa 40 procent.

Komende weken schakelen producenten over op aardappelen van de nieuwe oogst. Doorgaans tot in de zomer wordt de voorraad van de oude oogst, die doorgaans bij boeren in de opslag ligt, gebruikt bij het maken van friet en andere aardappelproducten.