Friet en frikandellen bakken in de auto

Trivia, Actueel |
2 april 2021 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Afgelopen woensdag verscheen in het vakblad over techniek in de akkerbouw een artikel over het bakken van friet en frikandellen in de trekker. Dit artikel bleef bij de redactie van Frituurwereld natuurlijk niet onopgemerkt. Zou het dan eindelijk kunnen?

Een frituurpan aansluiten in de auto op de accu? Met het kampeerseizoen in aantocht zou het voor menig frituurliefhebber uitkomst bieden, wanneer ze met de auto of camper weer op pad zijn.

Grap

De datum van het artikel op het vakportaal voor akkerbouwers wekte bij de redactie direct argwaan. Het bleek om een Aprilgrap te gaan. De redactie bleef enigszins teleurgesteld wel met de vraag zitten:

Kun je een frituurpan aansluiten in de auto of camper?


Kort onderzoek wijst uit dat een frituurpan die je zo in een 12-volt aansluiting kunt prikken, in principe niet bestaat. Het maximale wattage uit een sigarettenaansteker is te laag om een frituurpan op 175 graden Celsius te brengen.
Je zou een omvormer kunnen aansluiten, zodat je 220 volt hebt. Om goed te kunnen frituren heb je wel een frituurpan nodig van behoorlijk wat watt. Bij een kleine pan is dat al rap 1500 watt. De zekering van een sigarettenaansteker in de auto meet meestal zo’n 15 ampère (goed voor 180 watt), dus dat gaat niet goed als je daar een pan aanhangt.

Een andere optie zou zijn om een omvormer direct aan te sluiten op de accu onder de motorkap. In theorie zou de accu met een draaiende motor voldoende stroom kunnen leveren. Net genoeg voor wat friet en een paar snacks. Maar je vraagt ongelofelijk veel van je accu, wat de levensduur enorm zal verkorten. De kans bestaat ook dat een wat oudere accu het direct begeeft.

Frituurtradities

Het beste kun je gewoon een kookstelletje op gas meenemen en gebruikmaken van een pan met frituurolie of vet. Maar er is nog een veel gemakkelijkere oplossing! Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland is er een enorm netwerk van frituurspeciaalzaken. Bijna overal op de wereld kun je genieten van friet en kent elk land zijn eigen tradities en gefrituurde lekkernijen. Dus waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan!

Voor frikandellen en de lekkerste kroketten kun je het beste in Nederland blijven. Die vind je nergens lekkerder dan bij ons. Niet voor niets gaat menig vakantieganger, wanneer ze terugkeren uit het buitenland, direct naar hun favoriete afhaalfrituur voor de frietmaaltijd die ze zo gemist hebben.

LEES HIER HET ARTIKEL: Friet en frikandellen bakken in de trekker met 12 volts frituurpan op LandbouwMechanisatie (Mechaman.nl)