Forse uitbreiding McCain Lelystad

Actueel |
15 oktober 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: McCain Foods Holland

McCain breidt zijn fabriek in Lelystad flink uit. De Canadese frietmaker investeert 65 miljoen euro in de expansie. De productiecapaciteit in Lelystad wordt hierdoor 33 procent groter.

De start van de uitbreiding begint op een moeilijk moment: de productie in Lelystad lag als gevolg van de coronacrisis lange tijd stil. Dit kwam met name door een verminderde frietverkoop bij fastfoodrestaurants. Toch besloot McCain in Canada de geplande uitbreiding, totaal 9000 vierkante meter, gewoon in gang te zetten. Begin 2022 moet de uitbreiding gereed zijn.

Friet groeit

McCain is niet de enige producent die investeert in meer capaciteit. Hoewel de frietconsumptie in ons land en de rest van Europa stabiel tot dalend is, groeit die wereldwijd de komende jaren gemiddeld met vier procent. Met name in Aziatische landen neemt de frietverkoop snel toe. Net als de concurrentie zet Aviko, onderdeel van Cosun, zijn kaarten op de exportmarkten, waarvoor vooral diepgevroren friet wordt gemaakt.

Buitenland

Aviko besloot vorig jaar zijn fabriek in Poperinge (België) uit te breiden. Bovendien gaat het bedrijf opnieuw een samenwerking aan in China, met frietmaker Hongyuan Louis. Ook Farm Frites heeft groeiambities: het bedrijf wil in 2025 een jaarcapaciteit hebben van één miljard kilo friet. Dat is 50 procent meer dan nu. Zowel in de fabriek in Oudenhoorn als in Polen, België en Egypte zal de productie worden opgeschaald.

Anno 1991

McCain is sinds 1991 eigenaar van de fabriek in Lelystad; de productielijnen werden destijds overgenomen van het bedrijf Polder Food. In 1997 volgde een enorme expansie: de fabriek kreeg zelfs de grootste frietlijn ter wereld. Die produceerde destijds 25 duizend kilo friet per uur ofwel ongeveer 100 duizend porties iedere zestig minuten.