“Export diepvriesfriet boekt een nieuw record”

Actueel |
14 september 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: McCain Foods Holland

Nederland en andere friet-exporterende landen hebben een recordjaar achter de rug. Totaal leverden zij bijna 4,5 miljard kilo diepvriesfriet aan landen buiten hun eigen markten.

Dit schrijft vakblad Boerenbusiness in een artikel onder de veelzeggende kop “Wereldwijde honger naar frites is niet te stillen”.

Het record is behaald in het afgelopen aardappel-boekjaar 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023. Ten opzichte van het voorgaande boekjaar werd 3,4 procent ofwel bijna 150 miljoen kilo meer diepgevroren friet geëxporteerd.

“VS exporteerde juist minder”

Boerenbusiness schrijft: “België, China en Turkije lieten de grootste groei zien in deze periode, terwijl de Verenigde Staten juist fors minder volume exporteerde.” De VS zag zijn export van diepvriesfriet met 2 procent dalen, terwijl de Europese exporteurs juist een groei van 4 procent doormaakten. Met name Frankrijk, België en Nederland zagen hun export-volumes met ettelijke procenten groeien.

Frietexport China en Turkije

Volgens Boerenbusiness verliezen de Verenigde Staten langzamerhand hun grip op de wereldfrietmarkt. Ruim twee jaar geleden had het land nog een aandeel van ruim een kwart op de wereldmarkt. Dat is nu geslonken naar 23 procent. Tegenvallende Amerikaanse aardappeloogsten spelen een rol in deze daling.

Het belang van onder meer China en Turkije als frietexporteurs neemt juist toe. Rusland is één van de belangrijkste frietklanten van Turkije geworden. Overigens ziet het huidige oogstseizoen er wel goed uit voor Amerika. Dit geldt ook voor Amerika’s noorderbuur Canada.

Meer over