Europees beleid: vanaf 2030 toch met bord en pannetje afhalen?

Actueel |
6 maart 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De klant komt vanaf 20230 “met zijn eigen bord naar de snackbar”. Aldus een kop van een interview op Telegraaf.nl. De Europese Commissie en het Europees parlement leggen landen dwingende maatregelen op om de afvalberg in te dammen. Het blijft niet bij het verbod op saussachets dat al eerder werd aangekondigd voor over zes jaar.

Het gaat om een breed verpakkings-akkoord tussen de commissie en het parlement in Brussel. Deskundigen verwachten dat de vergaande maatregelen zonder meer op een meerderheid kunnen rekenen. Bovendien gelden ze voor de hele Europese Unie en krijgen de aangesloten landen weinig zeggenschap meer over het beleid.

Met bord naar snackbar?

Het plan strekt zich uit van het verbannen van plastic uit snackbars en fastfood tot kleine shampooflesjes in hotels en drastisch minder verpakkingen bij pakketjes die mensen thuisbezorgd krijgen. “Het zal gewoon worden dat de consument met zijn eigen bord of zelfs bestek naar de snackbar gaat en zijn eigen koffiemok meeneemt naar het station,” aldus een deskundige op Telegraaf.nl.

Om de afvalberg terug te dringen, wil de Europese Unie ook statiegeldsystemen en recyclebare verpakkingen verder stimuleren. Het beleid om sachets, ander plastic, karton en soortgelijk verpakkingsafval in te dammen, is nog in gang gezet door voormalig eurocommissaris Frans Timmermans.

ProFri: “Niet haalbaar”

Vakvereniging ProFri begrijpt de wens en noodzaak om afval te verminderen. “Het verbod op saussachets hoeft an sich wellicht weinig problemen op te leveren,” taxeert voorman Frans van Rooij. Maar dat de consument met eigen borden, pannetjes en bakjes naar de snackbar komt, acht hij minder wenselijk.

Van Rooij zegt: “Naar de opinie van ProFri is het in de praktijk niet haalbaar. Het past niet in een sector waar alles om de snelheid in de piek draait. Bovendien maken we ons zorgen om de borging van de voedselveiligheid als er allerlei pannetjes en bakjes van derden cafetaria’s binnen gaan komen. Volgens geldende hygiëneregels mag het feitelijk niet eens. In april staat dit onderwerp op de agenda van het Regulier Overleg Warenwet, waarin ProFri de frituurbranche vertegenwoordigt.”

Foto: komen afhalers straks met pannetjes? archieffoto UZ Media