Ervaren maakster Rosieta Knap wint eierbalwedstrijd

Actueel |
24 jun 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Zaak gesloten, maar het vakmanschap blijft. Rosieta Knap heeft de Groningse eierballenwedstrijd gewonnen. Afgelopen vrijdag streden dertien eierbalmakers om de eer op het Makro Foodcourt in Groningen. Ze kwamen allen met tien eierballen volgens eigen recept naar het foodcourt.

Rosieta Knap zegevierde met haar Spaanse eierbal. Knaps creatie bevatte onder meer chorizo, gegrilde paprika en Spaanse peper. Knap werkte bij De Paardeschuur. De cafetaria in de stad Groningen was een echt eierballenmekka. De Paardeschuur experimenteerde jarenlang volop met bijzondere eierbalrecepten. Najaar 2022 sloot het bedrijf, maar Rosieta is het vak nog duidelijk niet verleerd.

Ter plekke afbakken

De thuis gedraaide eierballen moesten ter plekke worden afgebakken door de deelnemers. Dit gebeurde onder het toeziend oog van een deskundige jury. Die bestond uit oud-snackbarhouder Marco Agema, Arjen Visscher van website Aaierbal.nl en Corriët van der Zee van eierbalproducent Uildriks.

Maar ook het publiek bij Makro mocht meeproeven. De jury beoordeelde de frituursnacks op creativiteit, smaak en uiterlijk. Bovendien kregen de deelnemers vragen voorgelegd over hun creaties.

“Historische waarde”

Organisator was Dennis Nolle van kookschool Dennis Cooking Place. “Regelmatig maak ik samen met mijn gasten tijdens een kookworkshop eierballen,” zegt Nolle in een toelichting. “Een leuk gerecht met een historische waarde voor Groningen. Ik vond ik het wel eens tijd worden voor een eierballenwedstrijd.”

Foto: Rosieta Knap (rechts) met Pamela ten Hoope, oud-eigenaresse van De Paardeschuur, archief Frituurwereld, Bianca Roemaat