Eetwoord van het Jaar: frituurbranche royaal vertegenwoordigd op groslijst

Actueel |
15 december 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Spookkeuken, Eetwoord van het Jaar, foto Shutterstock

Bitterbalnationalist, kriebelkroket en frituurloop. Het zijn drie van de frituurwoorden op de groslijst van de verkiezing Eetwoord van het Jaar. De keuze viel echter op ‘spookkeuken’ als Eetwoord van het Jaar 2021.

Namens bureau Foodservice Watcher (FSW), organisator van de jaarlijkse verkiezing, zegt Ubel Zuiderveld: “Spookkeuken is de Nederlandse vertaling van ghost kitchen ofwel dark kitchen. Het zijn keukens, vaak merkloos en geblindeerd, voor de bereiding van bezorgmaaltijden.”

Etenstijdgeest

Het woord drukt volgens FSW uitstekend uitdrukking aan ‘de etenstijdgeest’ uit van het bijna afgelopen jaar. “Denk maar aan spectaculair groeiende nieuwe vormen van maaltijddelivery. Bovendien kun je het woord ook in overdrachtelijke zin gebruiken. Als gevolg van de dramatische lockdowns, waren veel restaurantkeukens ook in 2021 immers helaas weer heel vaak spookkeukens.”

Op de groslijst waren de nodige nieuwe en opmerkelijke woorden opgenomen die een relatie hebben tot de frituurbranche. Het gaat naast bitterbalnationalist, frituurloop en kriebelkroket om schijnpatat, bi-snacksueel, patatpolitie en tussendoortjeswinkel.

Connectie met corona

Net als in 2020 bevat de groslijst verder veel eetwoorden die een directe relatie hebben met de coronapandemie en de lockdowns, lemma’s zoals afhaalramadan, culiwandeling, frituurloop, restaurantgevoel, schnitzeltoerisme, dunch en liner (uitspraak: ‘linée’). Vorig jaar was ‘coronakilo’s’ het Eetwoord van het Jaar.

De groslijst vind je hier.