Coronakilo’s: Eetwoord van het Jaar 2020

Actueel |
16 december 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Coronakilo’s. Dit woord is door bureau Foodservice Watcher gekozen tot Eetwoord van het Jaar. Op de groslijst van genomineerde woorden prijkten ook enkele woorden uit de frituurbranche. Zoals: bijvangstkroket, krokettencompetitie, benefriet en frachos (friet bereid als nachos).

De motivatie van de organisator om voor coronakilo’s te kiezen was: “Coronakilo’s geeft als geen ander nieuw woord uitdrukking aan de etenstijdgeest van 2020. Bovendien is het volop gebruikt in dit coronajaar.”

Plantaardig

Op de groslijst staan meer eetwoorden die verband houden met de coronacrisis. Het gaat om lemma’s als afstandsetentje, Zoomborrel en coronalijntje. Daarnaast valt op, net als vorig jaar, dat veel nominaties een link hebben met een plantaardig en dierloos eetpatroon. Op de lijst staan namelijk begrippen als seaganisme, pollotariër en veganizen.

Wijnarm

Een bloemlezing van enkele andere opmerkelijke eetwoorden op de groslijst van 2020: auberginius, snoeproute, wijnarm, carnivoresk, nederhop en smakenrad. Vorig jaar werd “vleesschaamte” het Eetwoord van het Jaar. In 2018, het eerste jaar van de verkiezing, viel de keuze op “achtergrondeters”.

De complete groslijst van 2020 vind je www.eetwoordvanhetjaar.nl.