Steeds meer ‘schijnpatat’ op de markt

Trivia, Actueel |
2 september 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Avocadofriet, groentefriet (aardappelen zijn toch ook groente?) en misschien zelfs wel zoete friet, churrosstangen en raspatat. Er komt steeds meer ‘schijnpatat’ op de markt. Schijnpatat: dat is friet die wel friet heet, maar dat eigenlijk niet is.

Culinair schrijver Joke Boon is de uitvinder van het woord ‘schijnpatat’. Zij gebruikte het recent in een receptencolumn in dagblad Trouw. Boon heeft van kindsaf geen reukvermogen en gaat dus meer dan anderen af op wat ze ziet.

In Trouw schrijft Boon: “Soms denk ik over eten ook weleens: dat wat je ziet, dat is het niet. Ik vertelde u al eens over mijn enorme liefde voor patat. Misschien dat mijn liefde voor schijnpatat nog wel groter is. Polenta, tot gries gemalen gedroogde maiskorrels, transformeert tot de lekkerste patat.”

Voor wie trek heeft in deze schijnpatat: hier vind je de receptuur. Volgens Boon heeft polentafriet beduidend meer structuur dan gewone friet, friet van aardappelen dus. Hoe het zij: de term ‘schijnpatat’ zal vast en zeker verschijnen op de groslijst van de jaarlijkse verkiezing Eetwoord van het Jaar.

Meer over