“Eenderde deel van de horeca houdt zich onvoldoende aan coronaregels”

Actueel |
10 juni 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Ferd Grapperhaus, foto Rijksoverheid.nl

Ferd Grapperhaus, de minister van veiligheid en justitie, roept de horeca op om de huidige coronamaatregelen de komende weken nog strikt na te leven. Uit rapportages die hij wekelijks ontvangt bleek dat een derde van de bedrijven niet voldoende invulling geeft aan de nu geldende regelgeving.

Tijdens het bestuurlijk overleg met de horeca eerder deze week, sprak de verontruste minister de brancheorganisaties Horeca Alliantie en KHN hierop aan. Volgens de woordvoerder van de Horeca Alliantie zei hij ook dat het nalevingsbeeld in meer sectoren niet goed is. Dat lang niet alle bedrijven de coronamaatregelen serieus nemen, blijkt ook uit het oplopende aantal boetes via zogenaamde bestuurlijke maatregelen.

Gezondheidscheck

Aan het maximale aantal terrasgasten, houdt de horeca zich gemiddeld genomen goed. Maar op andere gebieden laat een flink deel van de branche het volgens Grapperhaus afweten: het gaat dan om zaken als de gezondheidscheck, de gasten hun plaats wijzen, afstand houden en het vragen naar de gegevens voor het bron- en contactonderzoek.

Het kabinet overweegt de komende week flinke versoepelingen toe te staan, maar benadrukt wel dat tot die tijd strikt gehandhaafd zal blijven worden op nu geldende coronaregels.

Buffet en shifts

De Horeca Alliantie hield deze week bij de bewindslieden Grapperhaus en Mona Keijzer opnieuw een pleidooi om buffet- en zelfbediening weer normaal toe te staan. Met een aanvulling in het Horeca Protocol, laten de samenwerkende brancheorganisaties (VCHO, ProFri en NHG) zien dat de veiligheid van de gasten ook bij buffetten en zelfbediening kan worden gewaarborgd. Het trio wil ook af van het werken met twee shifts tussen 18.00 en 22.00 uur voor fastfoodrestaurants en cafetaria’s. Gezien de korte verblijfsduur van de gasten is dit een onmogelijke maatregel.

Meer over