Duurste frikandel en 7 andere snackdata van Thuisbezorgd

Actueel |
14 juli 2023 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Zie uitleg: bij (1) snackdag en (3) aantal per gemeente.

Thuisbezorgd.nl heeft de Datawrapper aangezet. Mede op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, serveert het platform via Datawrapper kerngegevens over de frituurbranche in Nederland.

Het onderzoek presenteert Thuisbezorgd.nl onder de naam Snackend Nederland in kaart. Weet je dat friet/frites in snackbarnamen veel vaker voorkomt dan patat?

8 x datawraps over de vaderlandse snack.

1. Zondag frituurdag

Het zal geen snackbarhouder verbazen: in geen enkele gemeente is maandag de favoriete snackdag. Maandag is dan ook de vaste sluitingsdag voor veel cafetaria’s, snackbars en frituren. Frituurbezorging is vooral populair op zondag (49%, donkeroranje op linker kaartje), vrijdag (24%, grijsblauw op linker kaartje) en zaterdag (19%, lichtoranje op linker kaartje).

2. Afwijkende snackdagen

Volgens de analyse van Thuisbezorgd wijken er maar drie van alle 342 gemeenten in ons land af van deze populairste friet-delivery-dagen. Deze drie gemeenten zijn Maasgouw (dinsdag favoriet), Scherpenzeel (woensdag) en Albrandswaard (donderdag). Op het linker kaartje zijn deze gemeenten de donkerblauwe vlekjes.

3. Toeristenoorden scoren

Welke gemeente heeft de meeste snackbars per duizend inwoners? Het zal niemand verwonderen dat dit toeristenoorden zijn. Zo telt Terschelling liefst bijna vijf snackbars op elke duizend inwoners. Op het bijgaande kaartje zie je de telling per gemeente.

In de donkerblauwe gemeenten geldt, afgezien van de naar boven uitschietende toeristengemeenten, een score van circa 0,5 tot 0,7 snackbars per duizend inwoners. Hoe lichter gekleurd de gemeente, des te lager de score. Zo heeft Winterswijk in het uiterste puntje van de Achterhoek volgens Thuisbezorgd.nl slechts 0,17 frituurzaken per duizend inwoners.

4. Waar is Limburg?

Limburg is van oudsher de provincie met de meeste frituren, snackbars en cafetaria’s per inwoner. Je vraagt je af: heeft Thuisbezorgd.nl wél de soortnamen frituur en friture gescand? Of laten Limburgers gewoon minder friet en snacks thuis bezorgen? Immers, Thuisbezorg focust bij zijn onderzoek deels op de data over frituurdelivery.

Zonder Limburg is dit volgens Datawrapper de top 3 van provincies met de meeste snackbars per inwoner. (1) Zeeland: 0,51 snackbars per duizend inwoners (2) Groningen 0,38 (3) Friesland 0,38.

5. Het Hoekje bovenaan

Het zal niemand verbazen: ’t Hoekje is de populairste snackbarnaam. Dat ’t Hoekje in trek is, bleek eerder al uit namenonderzoek dat snackdeskundige Ubel Zuiderveld ruim 20 jaar geleden uitvoerde voor Snackkoerier en korter geleden herhaalde voor Frituurwereld.

Thuisbezorgd concludeert eveneens: “Het Hoekje of De Hoek is de meest voorkomende snackbarnaam van Nederland. Ook ’t Centrum komt vaak terug op de gevels van frituur speciaalzaken.”

6. Wat kost frikandel?

Thuisbezorgd.nl bekeek de prijs van de frikandel. De duurste vinden we in de grote steden in de Randstad. De duurste frikandelstad is Den Haag met €2,66. Daarna komen achtereenvolgens Amsterdam, Rotterdam, Amersfoort en Hilversum met prijzen variërend van €2,64 tot €2,61.

De goedkoopste frikandellen vinden we in in het zuidoosten van het land. Heerlen is de goedkoopste frikandelstad met €1,82. Ook Sittard, Geleen, Maastricht, Helmond en Nijmegen horen bij de goedkopere frikandelsteden. Thuisbezorgd.nl scande overigens de bezorgmenu’s: die liggen bij een deel van de snackbars hoger dan de afhaalprijzen.

7. Friet of patat?

Elk jaar wordt de vraag door media wel eens gesteld: is het nou friet of patat? Polls over deze vraag leveren online altijd weer vermakelijke discussies op. Hoewel in de volksmond patat vrijwel altijd wint, wordt in eigennamen van cafetaria’s juist friet/frites het meest gebruikt.

Kijken we naar alle snackbars die één van de twee woorden in zijn eigennaam heeft, dan komt patat er met 12 procent bekaaid af. 88 procent kiest voor friet, zoals de bijna-spreekwoordelijke snackbar Friet van Piet.

8. Nawoord Frituurwereld

Thuisbezorgd.nl spreek van totaal circa 5000 frituurspeciaalzaken in ons land. Volgens onderzoek van ProFri waren dat er in najaar 2021 ruim 5700. Een nieuwe steekproef van Frituurwerelds redactie in een paar gemeenten leverde ook nu iets hogere cijfers op dan de Datawrapper van Thuisbezorgd.nl.

Het lijkt erop dat bij de adrescheck van het platform gemengde horecabedrijven met een snackbar alsmede snackkramen deels of grotendeels buiten beschouwing zijn gebleven.