Druk van horeca op het kabinet groeit

Actueel |
4 november 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Eric Wiebes, foto: Rijksoverheid.nl

De druk van de horeca op het kabinet om coronaproof restaurants te heropenen neemt toe. Brancheorganisaties, waaronder de Horeca Alliantie (een samenwerkingsverband van VCHO, NHG en ProFri), wisselden de afgelopen weken van gedachten met het ministerie van economische zaken over meer armslag voor de horeca.

Daarbij nam de Tweede Kamer gisteren een motie aan van kamerlid Henk Krol. Hij roept het kabinet op te komen met een heropeningsplan voor restaurants die hun coronazaken goed geregeld hebben. Volgens dagblad De Telegraaf werkt minister Eric Wiebes inmiddels achter de schermen aan een voorstel. Wiebes probeert echter wel de verwachtingen bij de horeca te temperen; het blijft dus onzeker of er daadwerkelijk op korte termijn maatbeleid komt voor eetgelegenheden met een afdoende coronabeleid.

Kwestie van tijd?

Eerder zinspeelde premier Mark Rutte erop dat de horeca-lockdown mogelijk tot in december zal duren (officieel loopt de periode half november af). Toch wordt in de wandelgangen ook gefluisterd dat de lockdown voor een deel van de eetgelegenheden wellicht eerder wordt verzacht. Frans van Rooij (woordvoerder van de Horeca Alliantie) taxeert: “Ik denk dat het bij zo’n openstelling dan vooral zal gaan om functionele eetmomenten. Ik heb niet het idee dat gezellig samenzijn in een eetgelegenheid al op heel korte termijn weer mogelijk gaat worden.”