Corndog, Frikanstik en andere snacks op een stokje

Trivia, Actueel |
14 april 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Bijten in een Corndog, foto Shutterstock

Een Volendamse snackbar introduceerde de Frikanstik, een frikandel op een stokje. Bovendien treffen we de Amerikaanse corndog, worst met krokant omhulsel op een stokje, vaker aan in ons land. Zo heeft een nieuwe hotdogzaak in zaak in Enschede hem tussen de loaded fries en hotdogs op zijn menukaart staan.

Wij vroegen ons af: welke frituursnacks op een stokje kennen we nog meer? Een selectieve bloemlezing.

1. Vlees aan een prikker

Vleesstukjes op een satéprikker zijn van oudsher populair in de frituurbranche. Zoals Ardeense saté, stukjes gepaneerd varkensvlees afgewisseld met
gerookt spek, geregen aan een stokje. Hij is vooral royaal vertegenwoordig in Zuid-Nederland. Ook op een prikker: de Berehap, Bereklauw, Tipsy, Spoetnik ofwel Grizzly/Crizly, een aan schijven gesneden gehaktbal met daartussen uiringen en een prikker er doorheen. Hoort in veel snackbars bij de top 10 van hardlopers.

2. Kip en gekruid gehakt

Kip op een stick ofwel stokje is eveneens populair. Ken je de Crispy Stick nog? “Mals kippenvlees gehuld in een krokante laag van cornflakes op een stokje,” schreef Friki destijds. En dan Kip Sweet Chili. Hij werd als merknaam zowel door Beckers als Mora geïntroduceerd: krokante en pikante kipstukjes op een stokje. Mora’s Kipknots is daarentegen een nagebootste kippenbout op een stokje. Een snack op een stokje die een beetje in de vergetelheid lijkt geraakt, is het lihanboutje, gekruid gehakt met een krokant paneerlaagje er omheen. Ooit was het lihanboutje best een hardloper.

3. Magnumsnacks op een stokje

De vorm van Ola’s ijsje de Magnum vormde een bron van inspiratie voor snackbedenkers. Neem de Crocastic uit de doorbraaktijd van de Magnum. Hij doet qua vorm erg denken aan het ijsje, deze snack die gemaakt was uit een melange van kippen- en varkensvlees. De Knoepert verscheen een dikke vijftien jaar later ten tonele. Hij werd beroemd dankzij de satirische You Tube-sketches en films van New Kids. De Magnum-vormige knoepert van een snack op een stokje was er in twee varianten: met kippenvlees en met rundvlees.

4. Spies en twijfelaars

Natuurlijk hebben we daarnaast nog de echt spiessnacks, veelal met vlees, paprika en spekstukjes. Zoals de Hongaarse sjasliek ofwel shaslick. Niet onvermeld mag verder de Zigeunerstick blijven. Vanwege de naam alleen al, is daarnaast de Twijfelaar een vondst. Er zijn verschillende varianten, maar wij kiezen voor de Twijfelaar met stukjes gehaktstaaf, partjes frikandel en blokjes Mexicano. Geregen aan een satéprikker voor de gast die maar niet kan kiezen.