CBS: “Fastfood en frituur presteren bovengemiddeld”

Actueel |
2 december 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

De horecaomzet heeft zich in het derde kwartaal, tussen de eerste en de tweede lockdown, sterk hersteld. Toch lag de omzet in juni, juli en augustus nog altijd ruim 12 procent onder het niveau van 2019. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in haar laatste kwartaalbericht.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 boekte de totale Nederlandse horeca in het derde kwartaal een omzetstijging van 103,6 procent. Dat is nog nooit vertoond, maar heeft natuurlijk alles te maken met de lockdown in het voorjaar.

Fastfood en frituur

De omzet van fastfoodrestaurants, inclusief frituurspeciaalzaken, groeide in juni, juli en augustus ten opzichte van maart, april en mei met 45,3 procent. Het is het enige horecasegment, aldus het CBS, dat in het derde kwartaal zelfs nipt beter scoorde dan vorig jaar. De kwartaalomzet kwam namelijk bijna 1 procent boven 2019 uit.

Lockdowncijfers

De cijfers van het CBS bevestigen bovendien dat fastfood- en frituurspeciaalzaken tijdens de eerste lockdown kampten met een omzetval van ongeveer 45 procent. Vakvereniging ProFri verrichtte eerder dit jaar onderzoek onder 270 frituurspeciaalzaken. Hieruit bleek dat het omzetverlies tijdens de eerste lockdown lag op ongeveer 182 miljoen euro ofwel 45,3 procent.