Open op 17 januari: “Grote consequenties”

Actueel |
2 december 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Frans van Rooij

Een groeiend aantal horecabedrijven kondigt aan de deuren te openen op zondag 17 januari, ongeacht of er nog sprake is van een lockdown. In tientallen steden en regio’s geven bedrijven inmiddels te kennen deel te zullen nemen aan deze actie tegen de verplichte coronasluiting. “Bezint eer gij begint, want de consequenties kunnen enorm zijn,” zegt Frans van Rooij, directeur van ProFri.

Naar verluidt hebben zeker vijftig afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland zich achter de oproep geschaard. Van Rooij: “Ik kan er natuurlijk alle begrip voor opbrengen dat het geduld bij horecabedrijven al lang op is. Maar niemand van ons weet hoe het er half januari met de coronabesmettingen voor staat. Als dat aantal nog steeds zo groot is, nemen ondernemers onverantwoorde risico’s.”

Strafblad

Net als KHN landelijk, steunt de Horeca Alliantie, waarvan ProFri deel uitmaakt, de oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid niet. Van Rooij wijst op de consequenties die de openstelling per 17 januari, ongeacht geldende lockdownregels, voor de deelnemende ondernemers kan hebben. Van Rooij: “Handhavers kunnen jouw zaak per direct weer sluiten en hoge boetes opleggen. Je loopt zelfs de kans dat je een strafblad krijgt als ondernemer. Dát kan verregaande gevolgen hebben; zoals bij het aanvragen of verlengen van de exploitatievergunning en bij het Bibob-onderzoek.”

Treurige verhalen

Hoewel de frituurspeciaalzaken het dankzij afhalen en bezorging relatief goed doen ondanks de lockdown, wordt ook vakvereniging ProFri geconfronteerd met leden bij wie het water tot aan de lippen is gestegen. “Treurige, zéér treurige verhalen krijgen wij soms te horen. Je wordt er erg boos en verdrietig van,” zegt Van Rooij.

Maximale steun

Van Rooij vervolgt: “Wij hebben geen invloed op de gedragingen van het virus. Wel vinden we samen met de Horeca Alliantie dat alle horecabedrijven maximaal beloond moeten worden voor hun medewerking. Onze inzet was en blijft: géén enkel horecabedrijf mag omvallen als rechtstreeks gevolgd van de overheidsmaatregelen. Dat is ook de inzet van de protestmanifestatie die wij met de Horeca Alliantie komende maandag in Den Haag houden. Wij willen dat het kabinet de horeca maximaal compenseert.”