Bram Ladage heropent blikvangende frietkraam in Rotterdam op persoonlijke titel

Actueel |
4 november 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Archieffoto Ladage Beheer.

Na ruim een jaar verbouwing, is de iconische frietkraam van Bram Ladage in het centrum van Rotterdam weer open. Hoewel de moderne kraam ingrijpend is aangepast, bleef het blikvangende enorme Pepsi-blikje gehandhaafd.

Millem Ladage, de 22-jarige zoon van naamgever Bram, heropende Ladage Binnenwegplein afgelopen dinsdag.

Opmerkelijk is dat de blauwe huiskleur goeddeels is verdwenen. Groen-wit is aan het Binnenwegplein de huiskleur van Ladage’s puntzakken, waarop de skyline van Rotterdam zichtbaar is.

In verband met onenigheid met de voormalige franchiser van de locatie, kan bovendien de merknaam Bram Ladage vooralsnog niet gehanteerd worden. Oprichter Bram Ladage exploiteert de verbouwde kraam dan ook op eigen naam: op de website van Ladage Beheer ontbreekt de iconische kraam in het overzicht van alle vestigingen totdat de kwestie met de voormalig franchisenemer is opgelost.

Iconische frisdrankblikjes

Hoewel per 31 december formeel statiegeld wordt geheven (de horeca hoeft de blikjes niet retour te nemen) verkopen Millem en Bram Ladage aan het Binnenwegplein toch volop blikjes Pepsi. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het levensgrote Pepsi-blikje als symbool.

In augustus vorig jaar was half Rotterdam in rep en roer, omdat het erop leek dat de Ladage-kraam zou verdwijnen van het Binnenwegplein in hartje Rotterdam. Dat de vestiging toch behouden kon blijven, is dus vooral te danken aan het feit dat oprichter Bram Ladage zelf en op persoonlijke titel het heft weer in handen nam.

Vloerverwarming en friet met schil

Qua uiterlijk is geprobeerd zoveel mogelijk de originele vestiging in tact te laten. Uit reacties bleek dat veel inwoners van Rotterdam zeer gehecht zijn aan het oorspronkelijke ontwerp van ruim dertig jaar geleden. Bram Ladage overlegde voor veranderingen met de oorspronkelijke architecten.

In de frietkraam zijn veel zaken aangepast: zo is de overstap van gas naar stroom gemaakt. Bovendien is de nieuwe kraam twee meter breder én voorzien van vloerverwarming om de medewerkers op koude dagen warm te houden. Nieuw op het menu aan het Binnenwegplein is friet in de schil.

Hier vind je de Ladage-documentaire Hogerop in de Patat die enkele jaren geleden is gemaakt.

Meer over