Quick service: aanbod aantal plantaardige aanbieders groeit snel

Actueel |
2 juni 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Las Vegan

Las Vegan, de Vega Koerier, Vegan Masters. Het aantal volledig plantaardige quick service concepten groeit snel in ons land. Vrijwel alle hebben ze (mits gebakken in plantaardige oliën) het ultieme plantaardige streetfoodgerecht op de kaart: friet.

De nieuwe concepten manifesteren zich in eerste instantie vooral via bezorging. Dit geldt voor relatieve nieuwkomers als Las Vegan (dark kitchen in Amsterdam), de Vega Koerier (centrale keuken in Beverwijk), Vegan Junk Food Bar (Amsterdam, Rotterdam, Barcelona) en Vegan Masters (dark kitchen in Amsterdam).

Grootse plannen

Met name deze laatste heeft grote plannen. Vegan Masters is mede opgericht door Danny Galiart, de man die dertig jaar geleden met zijn concept Al Capone’s een grote rol speelde in de pioniersjaren van de pizzabezorgmarkt. Vegan Masters wil met dark kitchens, bezorgkeukens dus, de komende jaren neerstrijken in tientallen steden in Nederland en België.

Maoz en snackbar

Helemaal nieuw zijn vegan snackconcepten in ons land natuurlijk niet. In Amsterdam is al sinds 1991 Maoz actief. Falafel, friet en salades stonden altijd centraal in het assortiment; inmiddels verbreedde Maoz zijn menukaart enigszins. Hoewel Maoz poogde in het hele land vestigingen van de grond te krijgen, is er buiten Amsterdam nu alleen nog een Maoz in Nijmegen. Wel zijn er zaken van de Nederlandse formule in de VS en enkele andere landen. Naast Maoz in Amsterdam en Nijmegen, heeft Den Haag bovendien al acht jaar De Vegetarische Snackbar.

All you can eat

Het assortiment van de vegan concepten waaiert alle kanten op, maar vaak zijn burgersandwiches met vleesvervangers en loaded fries onderdeel van het aanbod, maar ook creatieve eigen vondsten als loaded rice ofwel rijst met toppings. Verder tref je regelmatig plantaardige varianten van de Kapsalon aan. Inmiddels is er ook een speciale bestelsite voor vegaconsumenten; vegafoodies.nl is actief in Amsterdam en Eindhoven. Bovendien opende onlangs in Delft, na Rotterdam, de tweede vestiging van het plantaardige all-you-can-eat restaurantconcept Rozey.