“Bedenkelijke rol van snackbar in lespakket scholieren”

Actueel, Achtergrond |
16 sep 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Maakt de organisatie Pro Demos zich met zijn lesprogramma voor basisscholen schuldig aan indoctrinatie en betutteling? Het programma op basis van het spel Democracity wekt op z’n minst de schijn dat schoolkinderen wordt geleerd dat snackbars niet thuishoren in de openbare ruimte.

Aan de hand van een miniatuur-stad krijgen basisscholieren in de gemeentehuizen van hun woonplaats les in democratie. Ze richten een eigen politieke partij op met zelfgekozen standpunten. Ook buigen ze zich over een maquette van een denkbeeldige stad.

De snackbar lijkt hierbij taboe, mede aangemoedigd door leraren van Pro Demos. In elk geval wordt de snackbar uiteindelijk door de kinderen weggestemd uit de openbare ruimte van het spel. Een dagblad schreef over de lessessie: “Jeugd de baas: geen plek voor snackbar, wèl voor verstandige keuzes.”

“Zeer bedenkelijk”

Directeur Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum stelt dat sprake lijkt van betutteling en misschien zelfs wel van indoctrinatie. “Het hoeft natuurlijk geen betoog welke functie de snackbar in het lesprogramma heeft. De leerlingen wordt vast niet verteld dat de basis van snackbars plantaardig is, namelijk gefrituurde aardappelen, en de frikandel tot de duurzaamste horecagerechten behoort. Maar los daarvan: het is zeer bedenkelijk dat kinderen wordt voorgehouden dat de snackbar synoniem is met ongezond voedsel.”

Greenpeace teruggefloten

De Reclame Code Commissie tikte onlangs Greenpeace op de vingers vanwege het soortgelijke lespakket Een betere wereld begint op je bord. De commissie maande Greenpeace tot aanpassing van het pakket, waarmee onder meer de vleesconsumptie onder vuur wordt genomen. De zaak was aangespannen door landbouworganisatie ZLTO, omdat de organisatie vond dat schoolkinderen met het spel werden geïndoctrineerd.

Foto: Johan Wouters, Pix4Profs