Alida’s in Roden levert frituurschildje in

Actueel |
21 december 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Verantwoord Frituren / UZ Media

Alida’s Smulpaleis in Roden heeft zijn schildje Verantwoord Frituren ingeleverd bij de projectgroep die de campagne leidt. Ondernemer Jan Willems ondersteunt de campagne niet langer. Hij stapte over op een melange met deels dierlijk frituurvet. Alida’s, twee jaar geleden eerste in de Cafetaria Top 100, komt tot zijn stap na een uitgebreide voorbereiding.

Willems verdiepte zich in de voors en tegens van vloeibare plantaardige olie en heeft bedenkingen. Zo gelooft hij dat oxydatie sneller optreedt. Elders in deze Frituurwereld gaat Willems dieper in op de kwestie.
De projectgroep Verantwoord Frituren spreekt op zijn site van een “snelgroeiende lijst van ondernemers die volgens de spelregels van Verantwoord Frituren bakken”.

Vakvereniging ProFri twijfelt al langer of dit klopt en wijst erop dat veel frituurondernemers nog steeds bijmengen of vast vet gebruiken. “Transvetten waren tien jaar geleden de boosdoeners. Ze zijn vrijwel uitgebannen. Er is geen probleem meer.” ProFri wijst erop dat “vloeibaar” geen voorwaarde meer zou mogen zijn voor de campagne Verantwoord Frituren. Er zijn volop vaste vetten die aan de eisen voldoen. Toen de campagne in 2006 begon, kreeg deze veel navolging. Binnen vier jaar frituurde de helft van de cafetaria’s “verantwoord”. Volgens ProFri moeten de spelregels nu worden aangepast of moet de campagne worden gestopt.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 6 – Winter 2017-18

Meer over