Frituurwereld heeft een nieuwe stap richting de toekomst gezet. Het online platform voor professionele frituurders krijgt een nieuwe look en gaat zich nog sterker richten op praktische tips, vakkennis en inspiratie voor ondernemers. Daarnaast verschijnt Frituurwereld in 2026 ook weer in print, als krant voor de gehele fastservicebranche.
Na zijn terugtreden als directeur van vakvereniging ProFri vorig jaar, heeft oprichter Frans van Rooij besloten om per 15 oktober 2025 ook bij Frituurwereld een stap terug te doen. Hij blijft wel als adviseur en columnist aan het platform verbonden.
Frans van Rooij: “Met trots kijk ik terug op de weg die Frituurwereld de afgelopen tien jaar heeft afgelegd. Het platform heeft bijgedragen aan meer kennis, inspiratie en een sterkere positie van de frituurbranche. Nu is het tijd om ruimte te maken voor een nieuwe generatie die Frituurwereld verder kan laten groeien. Zelf blijf ik met plezier betrokken als adviseur en columnist.”

Het platform komt onder de hoede van Wim Markwat, bekend ondernemer in de frituurbranche en voormalig directeur van formulehuis FHC. Hij wordt daarbij ondersteund door het huidige redactieteam.
Wim Markwat: “Ik zie het als een noodzaak om Frituurwereld als platform voor ondernemers, werknemers, groothandels, leveranciers en fabrikanten verder te ontwikkelen. Daarbij wil ik nieuwe, ook jonge partners betrekken om het platform met al zijn mogelijkheden verder uit te breiden.”
Krant in tabloidformaat
Met de nieuwe koers krijgt de website een moderne uitstraling en wordt de aanwezigheid op sociale media versterkt. Daarnaast gaat Frituurwereld nog nadrukkelijker inzetten op praktische en direct toepasbare tips en inspiratie voor (startende) ondernemers in de fastservicebranche. In 2026 verschijnt tweemaal een Frituurwereld-krant in tabloidformaat.
Horeca- en foodjournalist Bianca Roemaat wordt als freelance hoofdredacteur verantwoordelijk voor zowel de krant als het online platform. Zij werkte de afgelopen jaren al als redacteur mee, net als horecaschrijver Ubel Zuiderveld. In de toekomst zal het redactieteam verder worden uitgebreid.
Bekende initiatieven blijven behouden
Alle bestaande initiatieven van Frituurwereld – waaronder De Nationale Smulgids en Smulscore en het Frituurwereld Event – worden onverminderd voortgezet. Met het Frituurwereld Plein wil Wim Markwat zichtbaar aanwezig zijn op beurzen. Samen met zijn team wil hij er bovendien voor zorgen dat de Week van de Friet opnieuw krachtig op de kaart wordt gezet.
Daarnaast wordt ook de samenwerking met vakvereniging ProFri voortgezet. Markwat vindt het belangrijk om als mediapartner de banden met de branchevereniging verder te versterken. Hij is bovendien bereid om in de vereniging te investeren en zich actief in te zetten voor de werving van nieuwe leden.

































