
Hoera retteketet voor de kroket! Het is 9 oktober. Deze datum staat al enkele jaren te boek als Nationale Krokettendag. Dus serveert Frituurwereld drie croquettelijke actualiteiten in krokant-krakende hapklare stukjes.
1. Kroket veert op
Rond 1995 passeerde de frikandel de kroket als populairste frituursnack. Inmiddels worden honderden miljoenen méér frikandellen dan kroketten verkocht. Echter, de frikandel daalt sinds kort heel licht. Maar de verkoop van kroketten groeit juist iets. Dat komt vooral doordat steeds meer restaurants en dagzaken luxe krokketen op brood verkopen, zoals eigentijdse oesterzwamkroketten.
2. Kroketmakers roeren zich
De afgelopen jaren kenmerkten zich door een opmars van ambachtelijke kroketmakers. Het aantal kleinere producenten loopt inmiddels in de vele tientallen. Eigenlijk heeft bijna elke streek of stad tegenwoordig wel zo’n beetje zijn eigen kroketten-atelier.
Naast creatieve en eigenzinnige kroketkoks, zijn er ook regionale bedrijven die zich specifiek richten op oesterzwamkroketten. De zwammen worden vaak gekweekt op koffedrab, dat bij de horeca wordt opgehaald.
3. Kermiskroketten voor goed doel
Vandaag heeft Hengelo zijn eigen Hengelose Krokettendag. Frituurwereld schreef vorige week al over deze goede doelenactie. Maar ook het naburige Oldenzaal had onlangs zijn eigen kroketactie.
Met de verkoop van zogenaamde Kermiskroketten zamelde Leo Club Oldenzaal, een rotaryclub voor jongeren, geld in voor de Stichting Veerkracht voor Kindertranen. Dit gebeurt al een aantal jaren tijdens de najaarskermis. Stichting Veerkracht biedt steun voor kinderen die zieke ouders hebben of een naaste zijn verloren.
Foto: Shutterstock, Picture Partners