ING: Stijgende prijzen én tweedeling in de horeca

Actueel |
26 jun 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Vakvereniging ProFri herkent de sector in ING-analyse

De horecaprijzen zullen ook dit jaar opnieuw stevig stijgen. Dat voorspelt ING in een recent rapport over de sector. De bank wijst op hogere kosten voor personeel, energie en inkoop. Maar opvallend is vooral de constatering van een toenemende tweedeling in de horeca: tussen bedrijven die goed herstellen van eerdere klappen en bedrijven die blijven worstelen met structurele schulden en zwakke marges.

Molensteen van coronaschuld

Bij vakvereniging ProFri is deze tweedeling allerminst nieuw. “De vereniging waarschuwt al langer voor deze kloof,” zegt ProFri-directeur Ubel Zuideveld. “Veel frituur- en andere horecabedrijven slepen nog altijd een forse coronaschuld met zich mee. Het belemmert investeringen, zet rem op innovatie en maakt ondernemers extra kwetsbaar voor nieuwe tegenslagen. Jonge bedrijven dragen deze last niet met zich mee.”

Alleen de sterkste profiteren

Volgens het ING-rapport profiteren vooral bedrijven die hun processen kunnen digitaliseren, slimmer kunnen inkopen of onderdeel zijn van een grotere keten. Zelfstandige ondernemers, en zeker veel kleinere frituurzaken, hebben die luxe vaak niet. “Je ziet het gebeuren: alleen de sterkste bedrijven en bedrijven zonder coronaschuld kunnen prijsstijgingen deels compenseren met efficiëntie en schaalvoordeel,” aldus Zuiderveld. “De rest moet overleven van week tot week.”

Prijsverhogingen onvermijdelijk

Uit de analyse van ING blijkt verder dat verdere prijsverhogingen in de horeca nagenoeg onvermijdelijk zijn. De loonkosten stijgen hard door, net als andere vaste lasten. Dat betekent dat ook de prijzen opnieuw omhoog zullen moeten, wil men überhaupt het hoofd boven water houden. Maar die stijgingen leiden bij consumenten weer tot kritischere keuzes – en dus mogelijk tot dalende volumes.

Oproep tot realisme

ProFri roept op tot realisme: van politiek, van beleidsmakers én van consumenten. “Het is niet realistisch om te verwachten dat prijzen op het oude niveau blijven, terwijl de kosten blijven stijgen en schulden torenhoog zijn. Bovendien is bijna iedereen die in loondienst is de afgelopen jaren meer gaan verdienen,” aldus Zuiderveld. “Als we een gezonde en gevarieerde horecasector willen behouden, moeten we durven erkennen dat ook de frietmaaltijd nu eenmaal meer kost dan vijf jaar geleden.”

Meer weten over het rapport van ING? Klik hier.