
Friet is zo populair dat het in Amsterdam en Roermond leidt tot overlast. Bewoners van winkelgebied Negen Straatjes in Amsterdam stappen naar de rechter vanwege de aanhoudende lange TikTok-rijen bij Fabel Friet. De bewoners willen dat de gemeente de exploitatievergunning intrekt.
Vanwege de enorme oploop bij Fabel Friet stelde de gemeente Amsterdam via de vergunning eerder al aanvullende eisen ten aanzien van crowd-management. De frietzaak die twee jonge ondernemers vijf jaar geleden openden, blijft echter een ongekende publiekstrekker waarvoor toeristen lang in de rij willen staan.
Vier crowdmanagers
Elke dag van de week zijn de rijen enorm. Op sommige dagen heeft Fabel Friet vier crowdmanagers aan het werk om de boel nog enigszins te stroomlijnen. Bovendien stellen de ondernemers veel in het werk om te voorkomen dat er zwerfafval ontstaat.
Intrekking vergunning?
Een bewonersgroep wil nu dat de gemeente de exploitatievergunning alsnog intrekt. Het zou de facto betekenen dat Fabel Friet moet sluiten, als de rechter tenminste meegaat in de argumenten van de omwonenden.
Eind juni neemt de rechtbank hierover een beslissing. De bewoners vinden dat hun woon- en leefklimaat dagelijks in ernstige mate wordt aangetast. Om de drukte te kanaliseren heeft Fabel Friet inmiddels wel de beschikking over drie vestigingen.
Frietkerk in Roermond
Ook in Roermond zorgen frieteters voor overlast. Veel passanten genieten van hun frietje op de trappen van de Sint Christoffel Kathedraal in de Limburgse stad. Hoewel patat-friet onmiskenbaar van katholieke huize is, is dit het kerkbestuur tóch een doorn in het oog. Met de plaatsing van bloembakken, zelf ontwikkelde verbodsborden en door frieteters aan te spreken, wil het kerkbestuur een einde maken aan de overlast.
Foto: archieffoto UZ Media PV