3 tips voor jouw personeelsbeleid

Actueel |
14 mei 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Goede medewerkers vinden voor je frituurbedrijf. Het is een hot issue bij bijna alle ondernemers die de redactie van Frituurwereld spreekt. Horeca-expert Petra Venekamp (ConcreetAdvies) geeft 3 tips voor het optimaliseren van je personeelsbeleid.

Even een blik personeel opentrekken? Helaas, dat is niet meer van deze tijd. De arbeidskrapte gaat dit keer, mede door de vergrijzing, zelfs langer duren. Zo verwacht horeca-expert Petra Venekamp.

Als ondernemer of leidinggevende moet je nu aan veel meer verschillende knoppen draaien om een combinatie van oplossingen te vinden. Op basis van Petra’s ervaringen als leidinggevende en als adviseur schreef ze Vinden binden & boeien van medewerkers. 51 tips voor personeelsbeleid in de horeca, zorg en retail.

Met de lezers van Frituurwereld deelt ze hieronder 3 van haar tips:

Tip 1: Vis in andere vijvers

Nu onze bevolking eerder veroudert (vergrijst) dan verjongt, is het van belang om een breed medewerkersbestand te hebben. Vis ook eens aan andere vijvers dan in die van jongeren en studenten. Zoals: werkende ouders (ideaal voor de piek in de lunch), ouderen (snel ingewerkt), laaggeletterden, mensen met een arbeidsbeperking of een niet-westerse achtergrond.

Tip 2: Laat je betrokkenheid zien

In de cafetariasector is werken populair als weekend- of vakantiebaan. En ook al is het een bijbaan, zelfs dan moet je zorgen dat het leuk is. Een goede werksfeer is belangrijk voor bijbaners. Net als zinvol werk verrichten. Laat op jouw sociale mediakanalen zien hoe leuk en betrokken je als werkgever bent. Wees je er daarnaast van bewust dat jouw bijbaner ook andere activiteiten onderneemt.

Tip 3: Waardeer je medewerker

Een belangrijk onderdeel van het personeelsbeleid is het behouden van je mensen. Zorg voor een eerlijke en open communicatie. Blijf in gesprek en luister vooral. Denk ook aan het aanbieden van cursussen. Zorg voor de balans tussen werk en privé en geef medewerkers eigen verantwoordelijkheden.

Wil je meer tips, voorbeelden en direct bruikbare checklisten? Bestel dan het boek Vinden binden & boeien van medewerkers via de webshop van Stoere Ideeën voor €12,95 (inclusief btw, exclusief verzendkosten).

Meer over