“Vleesconsumptie op laagste niveau in 20 jaar”

Actueel |
23 okt 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Nederlanders aten vorig jarig gemiddeld ruim 37 kilo vlees. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Social & Economic Research (WSER). Het gaat om het laagste niveau van vleesconsumptie in de laatste twintig jaar.

Het Wageningse instituut voert het onderzoek sinds 2005 jaarlijks uit in opdracht van de organisatie Wakker Dier. Sinds de start van dit onderzoek is de consumptie van vlees dus nooit zo laag geweest. “De vleesconsumptie daalde in een jaar tijd met een halve kilo. En in vijf jaar tijd met meer dan anderhalve kilo,” aldus Wakker Dier. Met uitzondering van 2023 (lichte stijging) daalt de consumptie van vlees sinds 2020 consequent.

“Maximaal 16 kilo”

Wakker Dier ijvert voor vleesmindering. De organisatie becijferde dat in ons land dagelijks 650.000 dieren worden gegeten. Dat moet volgens de organisatie drastisch minder. De club wijst op een recent wetenschappelijk advies: “Om de planeet leefbaar te houden, zou dagelijks maximaal 45 gram vlees per persoon per dag moeten worden gegeten ofwel ongeveer 16 kilo per jaar.”

Afgeschrikt door prijs

Wakker Dier voert verschillende verklaringen aan voor de gedaalde consumptie. De organisatie stelt onder meer, dat veel mensen uit idealistische motieven géén of minder vlees zijn gaan eten.

Ook de prijs lijkt echter een grote rol te spelen bij het matigen met vlees. Met name de prijs van rundvlees, rundergehakt en runderburgers is immers enorm gestegen. Veel mensen kopen hierdoor afgeschrikt minder vlees of bijvoorbeeld half om half gehakt.

Foto: Shutterstock, Alberto Menendez Cervero

Meer over