Vet Recycle Het: “Meer rioolproblemen door corona”

Actueel |
16 december 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: archieffoto Frituurvet Recycle Het, Remia

Gisteren is de landelijke campagne “Frituurvet Recycle Het!” van start gegaan. De actie is met name gericht op de feestdagen, nu Nederlanders thuis volop oliebollen gaan bakken. Rioolbeheerders melden daarnaast dat door corona en thuiswerk vaker sprake is van rioolverstoppingen.

“Een groot deel van de gebruikte frituurolie verdwijnt rond de feestdagen bij het restafval of in het riool. Dat is zonde, aangezien het vet hergebruikt kan worden voor bijvoorbeeld het maken van biobrandstoffen,” zegt Frans Claassen, directeur van MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten.

2500 inleverpunten

Nederland telt 2500 inleverpunten voor gebruikt frituurvet. Het gaat hierbij vooral om supermarkten en winkelcentra. Daarnaast zijn er enkele tientallen cafetaria’s, waar consumenten terecht kunnen met hun afgewerkte olie en vet. Bovendien zien de nodige sportverenigingen en scholen de inzameling als mogelijkheid om wat extra geld te verdienen.

Corona

Corona levert in twee opzichten extra problemen op voor rioolbeheerders, verenigd in de Stichting Rioned. Consumenten spoelen op grote schaal hygiënemateriaal en monddoekjes door het toilet. Doordat ze meer thuis zijn, frituren Nederlanders bovendien meer. Deze twee ontwikkelingen samen zorgen voor meer verstoppingen in het riool.

Meer informatie: Frituurvet recycle het!