Veel vragen: “Overheid staat gezichtsscherm toe”

Actueel |
3 december 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Doorzichtige gezichtsschermen mogen gewoon worden gebruikt in de horeca. Vakvereniging ProFri werd de afgelopen dagen bedolven onder de vragen of de doorzichtige schermen zijn toegestaan nu er een mondkapjesplicht bestaat. Gezichtsschermen mogen gebruikt worden als de aard van de werkzaamheden hierom vraagt, zo stelt de overheid.

ProFri laat met dit bericht weten: “We kregen hierover een stroom vragen binnen sinds 1 december mondkapjes verplicht zijn gesteld. Er is veel ruis in het land. Ruis wordt ook veroorzaakt door bijvoorbeeld groothandels die hun klanten informeren. Dit blijkt niet altijd juist te zijn. We moeten dus uitgaan van de richtlijnen van de rijksoverheid.”

Overheid over spatschermen

De website van de Rijksoverheid meldt: “Als voor de uitvoering van werkzaamheden dit (het dragen van mondkapjes) ondoenlijk of onmogelijk is, dan kan een spatscherm (“face shield”) overwogen worden. Werkgevers mogen er dan voor kiezen om werknemers op het werk een spatscherm te laten dragen in plaats van een mondkapje. Belangrijk is dat personeel onderling nog steeds afstand van elkaar houdt. Houd er rekening mee dat spatschermen niet dezelfde werking hebben als mondkapjes. Er kan nog steeds lucht langszij stromen.”

Hier vind je meer informatie van de overheid over mondkapjes op het werk