Vader en zoons Van Gurp: “Eerst dondert het als ’n orkaan…”

Actueel |
20 mei 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

“Ik ben een ouwe kerel geworden nou. De jongens hebben mij een beetje naar achteren toe gedreven…” Dat zegt cafetaria-ondernemer Paul van Gurp uit Deventer in een aflevering van FamilieZaken bij regionale omroep RTV Oost. Het portret van snackfamilie Van Gurp wordt vanavond uitgezonden.

Paul van Gurp is zestig en draait, 34 jaar nadat hij met zijn vrouw Karin startte, nog steeds mee in de twee zaken in Deventer die zijn naam dragen. Zo draait vader Paul als het moet gehaktballen en assisteert hij bij het maken van andere ambachtelijke specialiteiten. Maar hij vindt het ook fijn om naar de golfbaan te kunnen om een balletje te slaan.

“Dondert als orkaan”

Zoons Mark en Kevin van Gurp hebben de afgelopen jaren de touwtjes steviger in handen genomen in het familiebedrijf. Mark zegt hierover in de aflevering van FamilieZaken: “De strategie is altijd: ik vertel vandaag iets aan mijn vader. Dan dondert het als een orkaan die op uitbarsten staat. En volgende week hebben we het er dan over…” Van Gurp senior erkent echter ook ruiterlijk dat zijn zonen het vaak bij het goede eind hebben. “Best wel een beetje haantjes,” zegt Karin over haar drie mannen. “Dan ben ik de kip ja. Maar ik vind het wel leuk om daar tussen te staan hoor.”

Mooi inkijkje

FamilieZaken geeft een mooi inkijkje in bedrijfsopvolging binnen de cafetariabranche. Paul en Karin van Gurp bouwden een zeer bekende zaak op in Deventer en wijde omgeving. Mark en Kevin brengen de twee bedrijven de nieuwe tijd in met onder meer zonnepanelen, een hypermodern kassasysteem, de inzet van AI en een vierdaagse werkweek voor de 50 medewerkers.

Paul van Gurp deed in de branche ook het nodige bestuurlijke werk. Niet alleen was hij bestuurslid van KHN-sectie IJsfrica, maar ook zat hij in het oprichtingsbestuur van vakvereniging ProFri. Hier kun je vanaf morgen de aflevering terugkijken. Ook hier is FamilieZaken met Paul, Karin, Mark en Kevin van Gurp uit Deventer te zien.

Foto: Kevin (links) en Mark van Gurp, archieffoto Nederlands Frituurcentrum