“Toekomst van eten vraagt om goed opgeleid personeel”

Actueel |
17 sep 2025 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

SVO vakopleider food bestaat 100 jaar en pleit voor belang vakonderwijs

In een tijd waarin Nederland kampt met personeelstekorten in de foodbranche en de roep om duurzaam, gezond en innovatief voedsel toeneemt, viert SVO vakopleider food haar 100-jarig bestaan. Daarmee is SVO een van de oudste gespecialiseerde vakopleiders in het land.

De organisatie grijpt het jubileumjaar aan om aandacht te vragen voor de maatschappelijke waarde van goed vakonderwijs, en voor de vakmensen die elke dag het verschil maken in supermarkten, horeca, foodservice, industrie en versspeciaalzaken. Met die reden bezocht afgelopen januari Hare Majesteit Koningin Máxima nog de onderwijslocatie van SVO in Houten.

“De toekomst van eten begint in het klaslokaal,” stelt Roeland Buijsse, voorzitter van het College van Bestuur van SVO. “De uitdagingen rond voedselzekerheid, duurzaamheid en gezondheid vragen om vakmensen die weten wat ze doen. Op de werkvloer, achter de toonbank en in de keuken.”

Al 100 jaar bezig met de toekomst

Wat in 1926 begon als de SlagersVakOpleiding (vandaar de naam SVO), is uitgegroeid tot dé vakopleider in de wereld van eten en drinken. Jaarlijks leidt SVO ruim 2.000 studenten op voor functies in slagerijen, viswinkels, supermarkten, versindustrie en horeca- en foodservicebedrijven.

Een groot deel van die studenten is actief in de horeca, en dan met name in het fastfoodsegment, waaronder cafetaria’s, snackbars en andere frituurzaken. Dat deel van het onderwijsaanbod kwam in 2010/2011 tot stand door de overname van de onderwijsactiviteiten van het Fastservice Opleidingscentrum – tegenwoordig het Nederlands Frituurcentrum. Sindsdien is het fastfoodonderwijs uitgegroeid tot een van de belangrijkste pijlers onder de toekomst van SVO. Honderden studenten die nu bijvoorbeeld bij McDonald’s werkzaam zijn, volgen hun opleiding bij SVO. Een latere overname van de Horeca Academy heeft het aandeel horecastudenten verder vergroot.

Het studiejaar 2025-2026 staat volledig in het teken van 100 jaar vakmanschap en vooruitkijken. Onder de noemer ‘Al 100 jaar bezig met de toekomst’ lanceert SVO een campagne waarin duo’s van huidige docenten en (oud)studenten geportretteerd zijn en de relevantie van SVO binnen de gehele foodbranche wordt getoond. De handdruk tussen de docent aan de ene kant en de student aan de andere symboliseert de persoonlijke en studentgerichte aanpak, gebaseerd op vertrouwen.

Food Expedities door het land

Gedurende het schooljaar organiseert SVO vijf regionale jubileumevents op eigen locaties, onder de noemer SVO Food Expedities. Hier ontmoeten studenten, alumni, (oud)docenten, leerbedrijven en partners elkaar om ervaringen te delen en de toekomst van het vak te verkennen. De afsluiter is het landelijke Food Expeditie Festival op 7 mei 2026 in Houten, met sprekers, workshops, amusement en ruimte voor jong talent.

Foto: SVO 100 jaar