Suikerbroodburger zorgt voor stormloop in Sneek – maar Drachten was er eerder bij

Actueel |
3 sep 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Snackbar De Kolk in Sneek beleeft gouden tijden met de suikerbroodburger: een hamburger waarbij het klassieke broodje plaatsmaakt voor Fries suikerbrood. Het creatieve idee komt van Roos, de vrouw van ondernemer Lars Yntema. Dankzij een lovend bezoek van foodblogger Snackspert (Eke Bosman) is het inmiddels “een gekkenhuis” bij de snackbar. Klanten komen van heinde en verre om de zoete-hartige combinatie te proeven.

Maar wie denkt dat het concept volledig nieuw is, vergist zich. Volgens de Leeuwarder Courant prijkt een vergelijkbare burger namelijk al zo’n vijf jaar op de kaart bij café-restaurant M’n Zusje in Drachten. Daar is de suikerbroodvariant een vaste gast op het menu – zij het zonder de landelijke media-aandacht die De Kolk nu te beurt valt.

Betaalbaar genieten

Opvallend is het prijsverschil: bij De Kolk betaal je 9 euro voor de suikerbroodburger, terwijl dezelfde creatie bij M’n Zusje in Drachten 18 euro kost. Het verschil is begrijpelijk, want in Drachten worden de frietjes en de mayo er standaard bij geserveerd. Toch laat het mooi zien dat je bij cafetaria’s en snackbars nog steeds heel betaalbaar kunt genieten van bijzondere creaties, naast klassiekers als friet, kroketten en andere lekkernijen.

Lokale hype met landelijke uitstraling

Feit blijft: in Sneek heeft de combinatie van lokale creativiteit, sociale media en de invloed van een foodblogger gezorgd voor een ongekende landelijke hype. Waar suikerbrood doorgaans wordt voorzien van een lekkere laag roomboter, blijkt het óók verrassend lekker bij een sappige hamburger.

👉 Lees het hele verhaal bij Omrop Fryslân of bekijk de video van EditieNL op Instagram.

Meer over