
Wie kent Cafetaria De Brug niet? Het houten gebouw aan het einde van de Zwijndrechtse brug, net voorbij het viaduct, aan de rechterhand. Al twee decennia lang voorziet het klanten van versgebakken patat, gecombineerd met of zonder andere lekkernij. De officiële opening van het frietbedrijf gebeurde op Koninginnedag 2004. Nu, meer dan 2,5 miljoen porties gebakken friet later, geeft eigenaar Rinus van Lonkhuizen het stokje door aan de volgende generatie horecaondernemers.
Bijna alles blijft bij het oude. De naam, locatie, uitstraling en leveranciers van de cafetaria. En net zo belangrijk, het menu. Want zelfs het eigen ontworpen pindasausrecept van de eigenaar gaat mee met de inboedel. Alleen Van Lonkhuizen (69) en zijn partner Henk de Bruin (73) zullen vanaf 1 september aanstaande aan het vertrouwde plaatje ontbreken.
Omdat er geen verbouwing gepland staat, gaat de cafetaria na de vakantie gewoon weer open. De laatste week van augustus zullen de nieuwe en oude eigenaars daar samen te vinden zijn. Voor de oplettende bezoeker ondertussen een bekend beeld. Want sinds de mondelinge koopovereenkomst besloten de toekomstige ondernemers alvast ‘proef te draaien’ in de cafetaria.
Oudgedienden
Cafetaria De Brug is Van Lonkhuizens derde horecabedrijf. Hij heeft jaren een cafetaria gehad aan de Van Goghstraat in Zwijndrecht, is daarna verhuisd naar Rotterdam om toch maar weer terug te keren naar zijn eigen woonplaats Zwijndrecht. Bij elkaar heeft hij 43 jaar ervaring frituurprofessional. Ook de nieuwe eigenaars zijn geen beginnelingen. Yin Zhou (43): ‘Sinds mijn veertiende werk ik in de horeca. Samen met mijn man hebben we een restaurant in Rotterdam. We zijn heel blij met de overname van De Brug. We beloven onze klanten de gastvrijheid en kwaliteit te geven die ze gewend zijn.’
Naast zijn ruime productkennis en horeca-ervaring heeft Van Lonkhuizen een warm hart voor mensen. Hij haalt energie uit de contacten met zijn klanten. Velen kent hij bij naam. ‘Elke week komt er een oudere dame, ze zit altijd op dezelfde plek. Op voorhand weet ik wat ze wil bestellen. Voor haar is De Brug een sociaal uitje. Daarom zorg ik dat, hoe druk het ook is, er tijd is voor een praatje. Die aandacht proberen mijn partner en ik aan al onze vaste klanten te geven. Wat door drukte soms niet lukt met een praatje, kunnen we wel geven in de bestelling. Want kwaliteit is belangrijk.’
Trouw lid van ProFri
Vlak na de oprichting van vakvereniging ProFri werd Rinus van Lonkhuizen lid, gedreven door zijn passie voor het frituurvak en het belang van goed vakmanschap. Ook na de overdracht blijft de band met de vereniging bestaan: de nieuwe eigenaar zet het lidmaatschap onverminderd voort.
De wijde wereld in
‘Ik heb er alle vertrouwen in dat Yin Zhou en haar man de kwaliteit en gastvrijheid van Cafetaria De Brug op hun eigen persoonlijke wijze zullen voortzetten. We hebben recent een camper gekocht. Ergens midden september begint ons nieuw avontuur,’ zegt Van Lonkhuizen met pretlichtjes in zijn ogen. ‘De ontdekkingsreis start eerst gewoon in Nederland. Uiteindelijk is het plan de rest van Europa te verkennen. Maar voor nu blijven we nog even dicht bij huis. Elke dag, in de ochtend en avond, bezoeken we mijn moeder in het verzorgingstehuis. En daar gaan we zeker niet mee stoppen.’
Tekst en foto: Meity Bodenstaff- de Folter van Weekblad De Brug