Minimumloon stijgt per 1 januari 2022

Actueel |
28 oktober 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Fulltime medewerkers in de horeca die het minimumloon verdienen, zien hun bruto salaris binnenkort iets stijgen. Hun baas moet, net als alle werknemers in Nederland, vanaf 1 januari 2022 het bedrag verhogen met 1,41 procent.

Zoals ieder jaar wordt het wettelijk minimumloon in Nederland op 1 januari en 1 juli aangepast. Medewerkers die fulltime werken tegen het minimumloon, verdienen vanaf 1 januari 2022 geen €392,50 maar €398,10 bruto per week. Het maandelijkse bruto bedrag gaat daardoor van €1701 naar €1725.

Het wettelijk minimumloon geldt voor werknemers vanaf 21 jaar. Medewerkers onder die leeftijd hebben recht op een percentage van het minimumloon. Voor iemand van 18, 19 of 20 jaar die een arbeidsovereenkomst heeft in verband met een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) gelden lagere minimumbedragen.

Bedragen minimumloon per 1 januari 2022

Cao-onderhandelingen

Vakvereniging ProFri verwacht dat de horeca er niet aan ontkomt om bij de volgende cao-onderhandelingen de lonen samen met de andere arbeidsvoorwaarden naar een hoger plan te tillen, om ervoor te zorgen dat het personeelstekort niet nog verder oploopt. Sectorbestuurder Edwin Vlek van FNV Horeca is het daarmee eens. Wanneer de komende cao-onderhandelingen starten, kan Vlek niet zeggen. “We gaan informeel in gesprek met CNV Vakmensen om te kijken of er genoeg draagvlak is.” CNV Vakmensen is de vakbond waarmee KHN de huidige cao heeft afgesproken. Deze is tot stand gekomen zonder de FNV.

Meer over