ProFri: ‘Ga pragmatisch om met nieuwe coronaregels’

ProFri in het nieuws, Actueel |
23 september 2021 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Horecabedrijven moeten vanaf zaterdag 25 september het coronatoegangsbewijs en het identiteitsbewijs van bezoekers checken. Ondernemers die zich puur op de afhaal richten en terrassen zijn hiervan uitgezonderd. Vakvereniging ProFri adviseert ondernemers vooral pragmatisch met de regels om te gaan.

Vanaf zaterdag 25 september gelden nieuwe coronaregels voor de horeca, maar ook voor de cultuur- en evenementensector. De 1,5 meter-regel is vanaf die dag verleden tijd, maar bedrijven moeten het coronatoegangsbewijs én het identiteitsbewijs van bezoekers checken.

Terras en afhaalbedrijven

De nieuwe regels gelden niet op terrassen en in afhaalrestaurants. Heeft een bedrijf een zitgelegenheid dat gescheiden is van het afhaalgedeelte, dan hoeven alleen de mensen die blijven eten gecontroleerd te worden. Is het zitgedeelte niet gescheiden of kunnen de ruimtes niet fysiek gescheiden worden door bijvoorbeeld het aanbrengen van linten – waardoor er twee bezoekersstromen door elkaar lopen – dan moeten alle gasten op het coronatoegangsbewijs gecontroleerd worden.

Bekijk hier alle regels op een rij

Advies

ProFri adviseert ondernemers vooral pragmatisch met de nieuwe regels om te gaan. “Het is aan iedere ondernemer hoe hij of zij de regels het beste kan toepassen in de zaak”, zegt directeur Frans van Rooij. “Het gaat erom dat je laat zien dat je ermee bezig bent. Boa’s zullen niet meteen boetes uitdelen als het niet goed gaat, maar ondernemers de tijd geven om de regels te implementeren. Als je simpelweg weigert om de regels toe te passen, dan heb je wel een probleem.”

Het onderscheid tussen binnen en buiten maakt de uitvoering van de regels er niet gemakkelijker op. Van Rooij: “Dit wordt in de praktijk lastig, mede omdat het publiek nog helemaal niet wordt geïnformeerd en een toolkit voor ondernemers met communicatiemiddelen nog ontbreekt.”

Zorgen

Er zijn vooral zorgen over gasten die het niet eens zijn met de nieuwe maatregelen. “De maatschappelijke acceptatie van het coronatoegangsbewijs onder de mensen laat te wensen over. De zorg over de problemen aan de deur die we eerder als Horeca Alliantie kenbaar hebben gemaakt, zijn mede hierdoor verder toegenomen. De vrees is dat mensen in de zaak mogelijk amok gaan maken. Bedenk vooraf voor jezelf, maar ook in het belang van je medewerkers en de andere gasten, hoe je hiermee omgaat.”

Zowel ProFri als KHN hebben deze zorgen geuit in een gesprek met demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en demissionair staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken. Er zijn namelijk ondernemers die al serieuze bedreigingen hebben ontvangen. Beide bewindslieden zeggen dit ‘zeer serieus’ te nemen en roepen ondernemers met klem op melding te maken van dit soort incidenten. Ze erkennen dat ondernemers voor een moeilijke taak staan, maar dat de verantwoordelijkheid voor naleving ook vooral bij de bezoekers wordt gelegd.

Om gemeentes en ondernemers ondersteuning te bieden, wordt er vanuit de overheid 45 miljoen euro verdeeld onder de 25 Veiligheidsregio’s. Gemeenten hebben de vrijheid om te bepalen hoe ze dat geld gaan inzetten, in overleg met ondernemers.

Hoe lang de nieuwe regels gaan gelden, is niet duidelijk. Begin november is er een meetmoment waarbij het Outbreak Management Team een nieuw advies zal uitbrengen. Demissionair minister van Justitie Grapperhaus zegt optimistisch te zijn, gezien de dalende coronacijfers in Nederland. “Maar het zou mij niets verbazen als we hier tot en met de winter mee te maken hebben”, aldus Van Rooij.

Meer over