Power management voor elektrische bakwand helpt horeca in de energietransitie

In de spotlight
16 jun 2025 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

Eén van de grootste uitdagingen voor horecaondernemers in de energietransitie is een goede stroomaansluiting krijgen voor het pand. Vaak is deze namelijk niet toereikend. Er is een manier waarop ondernemers in zo’n geval mogelijk tóch elektrisch kunnen frituren: met een power management systeem. Hoe werkt het precies?  

Horecabedrijven in de energietransitie hebben vaak dezelfde vragen: krijg ik voldoende energie van het net en zo niet, kan ik mijn elektrische bakwand dan wel optimaal gebruiken? Een mogelijke oplossing is een power management systeem. Niet te verwarren met een energie management systeem of EMS, dat als doel heeft om energie te besparen.

“Met behulp van een power management systeem gaat je elektrische bakwand slimmer om met de energieaansluiting van het pand”, zegt Edwin, innovation engineer bij Ducate Woerden. “Als je aansluiting niet groot genoeg is, kan het systeem ervoor zorgen dat je je elektrische frituurinstallatie tóch volop kunt gebruiken, zonder verlies in vermogen, snelheid en kwaliteit.”

Wat doet het power management systeem?

Stel, je pand heeft een aansluiting van 80 ampère en je wilt een elektrische bakwand aanschaffen met twee 3-mands frietketels en een 2-mands snackketel. Normaliter is de aansluiting daar te klein voor. Met een power management systeem kan het wel, mits de aansluiting van het pand minimaal 75 procent is van het aantal ampères dat de bakwand eigenlijk vraagt.

Een snelle rekensom:

Aansluiting van het pand:
80 ampère

Gewenste ketels:
Twee 3-mands frietketels en een 2-mands snackketel

Benodigde aansluiting:
2 x 37 ampère (friet) + 17 ampère (snack) = 91 ampère

Met power management:
75 procent van 91 ampère = 68 ampère

Conclusie:
Op een aansluiting van 80 ampère is het mogelijk om te werken met een bakwand die eigenlijk 91 ampère vraagt. In het bovenstaande voorbeeld blijven er ampères over voor een bain-marie, uitschepbox en een koeling.

Zo kun je met een power management systeem volop gebruikmaken van je elektrische bakwand, mits de aansluiting dus minstens 75 procent is van wat de installatie eigenlijk nodig heeft.

Zo werkt het power management systeem

Om te begrijpen hoe power management werkt, moet je eerst weten hoe een frituurketel zijn vermogen regelt. Ten eerste vraagt een frituurketel nooit de hele tijd 100 procent vermogen, zelfs niet tijdens het bakken. Als een frituurketel altijd 100 procent vermogen zou krijgen, zou de temperatuur van de olie alsmaar blijven stijgen. Om dat te voorkomen, moet de software de ketel op bepaalde momenten minder vermogen geven.  

Gecontroleerd verhitten

Zodra er een vol mandje friet in een gasverwarmde ketel gaat, krijgt de ketel 100 procent vermogen om de temperatuurdip op te vangen. Als de olie weer in de buurt komt van 175 graden, zakt het vermogen naar 80 procent, daarna naar 60 procent, 40 procent, et cetera. Zo komt de olie gecontroleerd terug op 175 graden zonder eroverheen te schieten. Dat proces, het spelen met het vermogen, heet pendelen. 

Constant aan en uit

Bij een elektrische ketel werkt pendelen anders. “Een elektrisch frituurketel kun je namelijk niet meer of minder vermogen geven, want een elektrische ketel staat simpelweg aan of uit”, zegt Edwin van Ducate. “Maar juist door de ketel constant aan en uit te schakelen, bereik je hetzelfde resultaat als bij een gasketel.”
De software van de installatie zorgt ervoor dat de elektrische ketel constant en in rap tempo aan en uit gaat. Edwin: “Dat kan beginnen met 0,2 seconden uit en 0,8 seconden aan. Dat is dus 80 procent aan. Als de temperatuur dichter bij 175 graden komt, gaat de ketel bijvoorbeeld 0,4 seconden uit en 0,6 seconden aan, enzovoorts. Op die manier kan ook een elektrische ketel de temperatuur gecontroleerd laten stijgen.”  

Drie van de vier ketels tegelijkertijd aan

Deze techniek voor elektrische ketels is echter nog geen oplossing voor een te lage stroomaansluiting. Daar biedt power management uitkomst. Edwin: “Stel je hebt vier ketels, dan zorgt power management ervoor dat op ieder moment hooguit drie van de vier ketels tegelijkertijd aanstaan.”

Hij legt uit hoe dat precies werkt: “Als ketel 1 bijvoorbeeld gedurende 0,2 seconden aan gaat, gaat ketel 2 gedurende die 0,2 seconden uit. Zo wisselen alle vier de ketels elkaar constant af, waardoor er nooit meer dan drie ketel tegelijkertijd aan staan. Dit gebeurt allemaal tijdens het bakken en je merkt er niets van. Wanneer ketel 1 wat langer 100 procent vermogen nodig heeft vanwege een temperatuurdip, dan krijgt die ketel voorrang.”

Power management is niet voor alle ondernemers een oplossing, zegt Edwin. “Maar mét power management is de kans van slagen wel groter.” Neem voor meer informatie contact op met Ducate Woerden, fabrikant van Florigo, De Kuiper en Hegro. 

Foto: Ducate Woerden