Open ijskeuken is tegelijk ook vitrine

Achtergrond |
21 maart 2018 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

De lente is in het land, ijsco in de hand. In alle windstreken van ons land worden bakken die waren afgedekt weer gevuld met vers ijs. Of gaat de stekker van de softijsmachine er in voor het nieuwe seizoen. Anderen halen het vriesmeubel voor verpakt ijs uit de opslag – hoewel verpakt ijs al jaren geen omzetgiller meer is in de sector. Cafetaria ’t Smidshuis in Rijsbergen ruilde vorig jaar zijn softijs- annex milkshakemachine in voor schepijs uit een Italiaanse Gelato Machine.

‘t Smidshuis moest na een verbouwing woekeren met de ruimte. De soft- en shakemachine werd daarom vervangen door dit nieuwe Italiaanse staaltje van schepijstechniek. Je zou kunnen zeggen dat de Gelato Machine een vorm van “frontcooking” is met ijs. Zonder aparte ijskeuken, bereiden ze in Rijsbergen sinds het einde van de vorige zomer met de machine schepijs onder het oog van de klant. ’t Smidshuis koos voor een zespots Gelato Machine. In elke pot kan met een eigen mix geheel automatisch 2,5 kilo schepijs worden bereid binnen een kwartier. Daarna schakelt het apparaat over op de bewaarstand, waarbij het ijs automatisch in beweging wordt gehouden. De Gelato Machine is dus een gecombineerde “ijskeuken” en vitrine. Aan het einde van de dag wordt het ijs via een “nachtstand” optimaal bewaard.

Compacte presentatie

De Gelato Machine is zo compact dat zelfs op heel weinig vierkante meter vers schepijs kan worden gedraaid, bewaard én verkocht. De units met verschillende aantallen potten kunnen worden ingepast in bestaande toonbanken. Bovendien kan de huisstijl simpel worden aangepast bij het bedrijf. De ondernemer maakt een eigen gekoelde mix van de ingrediënten en stopt die in de potten met roerijzers. De bediening van de Gelato Machine verloopt volledig via een digitaal menu; één voor elke pot, zoals ook elke pot een eigen motor en een eigen koelinstallatie heeft. Hoewel de potten een inhoud hebben van 2,5 kilo ijsmix, kan er in een uur simpel 10 kilo per pot worden weg geschept. De potten kunnen namelijk voortdurend worden bijgevuld.

Gretig aftrek

Tijdens de Horecava demonstreerde het Venrayse bedrijf de Gelato Machine via een “doorlopende voorstelling”. Het schepijs vond gretig aftrek, de ijskeuken annex vitrine annex bewaarunit trok veel bekijks. Het is veelzeggend dat zelfs een kritische Meesterijsbereider als Theo Clevers de Gelato Machine inzet in zijn ijssalon. Zijn eigen ijsmixen komen uitstekend uit de verf en de “ijsbeleving” nam toe, zo liet hij in vakblad IJs weten.
Voor cafetaria’s die schepijs willen verkopen, biedt de Gelato Machine veel kansen. Wel is het zaak tijdig bij te vullen – en dus voldoende ijsmixen in de koeling voorhanden te hebben. Verder is het van belang duidelijke afspraken te maken wie tijdens de piek verantwoordelijk is voor de Gelato Machine. Dit voorkomt dat je “nee” moeten verkopen omdat niet tijdig is bijgevuld. Overigens kan de Gelato Machine niet alleen schepijs, maar ook gewoon softijs maken, op precies dezelfde manier. ’t Smidshuis in Rijsbergen deed vorig jaar al enige ervaring op en treedt nu voor het eerst een volledig ijsseizoen tegemoet met de Gelato Machine.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 7 – Voorjaar 2018