Onderzoek: blijvend minder horecabezoek?

Actueel |
25 oktober 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Nederlanders bezoeken de horeca minder vaak en in kleiner gezelschap. Bovendien ziet hun horecabezoek er anders uit.

Dit stellen HTC Advies en MarketResponse vast bij onderzoek, gehouden in september, nadat de recente coronamaatregelen zoals de QR-check zijn ingevoerd. Enkele uitkomsten in percentages:

63%: “Ander gebruik”

“Bijna tweederde (63%) van de Nederlanders geeft aan op dit moment op een andere manier gebruik te maken van de horeca dan twee jaar geleden, dus vóór de pandemie. In de leeftijdsgroep jonger dan 55 jaar wordt dit vaker aangegeven dan onder oudere mensen.”

39% besteedt minder

Het ‘anders gebruik maken van de horeca’ bestaat onder meer uit: “Minder geld uitgeven in de horeca (39%) en minder vaak gebruik maken van de horeca in combinatie met andere uitjes (37%).” Ten opzichte van jongere Nederlanders, maken mensen ouder dan 34 jaar duidelijk minder vaak gebruik van horeca dan voorheen.

31% reserveert vaker

“Spontaan naar een restaurant gaan, gebeurt minder vaak. Bijna een derde van de Nederlanders (31%) geeft aan vaker vooraf te reserveren. Bovendien voelen zij zich prettiger als ze met minder mensen gaan: een kwart geeft aan nu vaker met een kleiner gezelschap te gaan dan bij hen voorheen gebruikelijk was. Gehoorde uitspraak is dat vrijheid er op dit moment een beetje vanaf is in de horeca.”

22% mijdt drukke horeca

“Mensen waarvan de horecabehoefte is veranderd (63% dus), geven vooral aan dat ze vaker behoefte hebben aan horecagelegenheden waar het minder druk is (40% ofwel 22% van alle ondervraagden) en aan horecagelegenheden met zitplaatsen/terras in de buitenlucht (37%). Jongeren hebben hierbij het minst last van de drukte.”

19% wil lage prijzen

“Zorgen zijn er over de prijsverhogingen. 19% van de Nederlanders heeft behoefte aan horecagelegenheden met lagere prijzen. 20% van de ondervraagden geeft aan vaker behoefte te hebben aan de vertrouwde, bekende horecagelegenheden.”

26%: blijvend minder naar horeca

Afgaand op de antwoorden, lijkt het erop dat Nederlanders ook na corona blijvend minder horecabezoeken zullen afleggen. “12% verwacht meer gebruik van de horeca te gaan maken, maar daarentegen denkt 26% minder gebruik te gaan maken van de horeca dan voor de pandemie.” Opmerkelijk hierbij is: 61% van de 55-plussers denkt dat ze hun ‘vertrouwde horecapatroon’ wel weer gaat oppakken op termijn, terwijl juist 39% van de leeftijdsgroep 35-54 jaar verwacht dat het verminderde horecabezoek blijvend zal zijn.”