Mark ter Burg: ‘De bakwand presteert uitstekend’
Wanneer je al dertig jaar in het vak zit, weet je inmiddels wat een goede frituurinstallatie is. Toen Mark ter Burg een bestaande cafetaria mét bakwand overnam en ombouwde tot een gloednieuwe Foodmaster, wist hij één ding zeker: met deze installatie kan hij nog jaren vooruit. “Hij bevalt heel goed.”
Hij zette dertig jaar geleden zijn eerste stappen in het vak door aan de slag te gaan in de cafetaria van zijn ouders in Veenendaal. Sinds 2012 staat Mark ter Burg samen met zjin broer Peter aan het roer van het familiebedrijf. Sinds 1 mei 2025 is er een zaak bijgekomen: Foodmaster Wageningen. Inmiddels is de derde generatie actief, want zijn zoon Stijn werkt ook mee in het bedrijf.
Vermogen is cruciaal
De afgelopen jaren heeft Mark met zijn broer verschillende cafetaria’s gehad. Daardoor heeft hij veel ervaring met frituurinstallaties en weet hij precies wat hij nodig heeft voor succes. “Het allerbelangrijkste in een bakwand is het vermogen”, zegt Mark. “Ik heb met installaties gewerkt die behoorlijk in temperatuur zakten wanneer we veel friet moesten bakken. Vervolgens duurde het even voordat olie terug op temperatuur was. Dan ben je dus aan het wachten en dat is waardeloos met een volle zaak.”
Die frustratie heeft Mark in ieder geval niet bij Foodmaster Wageningen. Hij nam de bestaande cafetaria over mét een bakwand van De Kuiper, die er al een aantal jaren stond. “Deze frituurinstallatie was een groot pluspunt. Het is de motor van de zaak, die moet het gewoon goed doen.”
Bakwand werkt uitstekend
De bakwand stelt inderdaad niet teleur, merkte Mark al snel. “Hij doet uitstekend z’n werk. Als je veel friet tegelijk laat zakken, heb je altijd een beetje terugval, maar in deze ketels is de olie snel weer terug op temperatuur. Dat is goed voor de kwaliteit van onze producten én we kunnen daardoor volop doorwerken tijdens de spits.”
Foodmaster Wageningen beschikt over een Oranda HR-bakwand, het topmodel van De Kuiper. De installatie is uitgerust met een bakplaat, een werkblad, een 3-mands HR-snackketel, bain-marie, een 3-mands HR-frietketel, een luchtverwarmde uitschepbox, een 2-mands HR-frietketel, een 2-taps sauspompsysteem, een vetfiltersysteem met twee filterlades, een grote vergaarbak, touch screen besturing en veel afzetruimte.
De digitale besturing met touch screens werkt goed voor Mark en zijn team. “We kunnen een aantal baktijden voorprogrammeren. Dat is fijn werken, zeker als we met minder ervaren medewerkers staan. Je weet dan dat producten altijd op de juiste manier worden gebakken. Ook vinden we het leuk dat we onze eigen naam in het display kunnen zetten.”
Filteren gaat vlot en eenvoudig
Olie filteren is een fluitje van een cent, zegt de ondernemer. “We zijn zuinig op onze frituurolie dus we filteren elke dag. Dat gaat vlot en eenvoudig, zeker omdat we beschikken over twee filterlades; één voor de frietketels en één voor de snackketel. De leidingen lopen via het platfond naar de vetton en de filterlades kunnen we er makkelijk uithalen om schoon te maken.”
Schoonmaken is volgens Mark cruciaal voor de levensduur van zijn bakwand. “We maken elke dag alles lekker schoon en laten ‘m glanzen. De afzuigroosters gaan ook iedere dag door de vaatwasser. Als je zuinig bent op je bakwand en je onderhoudt ‘m goed, kan hij járenlang mee.”
Vertrouwen in succes
Foodmaster Wageningen wordt enthousiast ontvangen in de wijk. Mensen zijn blij verrast door de sfeervolle zaak en vriendelijke ondernemer. Zoals Mark zorgdraagt voor zijn bakwand, doet hij dat in de hele zaak én de menukaart. “Je ziet hier de nieuwste inrichting van Foodmaster, waarbij wij gekozen hebben voor een wat groter en sfeervol zitgedeelte. Daarnaast hebben we een heerlijk terras. Mensen komen onder andere voor onze schnitzels, de burgers van de plaat en onze frietspecials. We zitten hier goed en we hebben er vertrouwen in dat we er echt een succes van gaan maken.”
Ook interesse in frituren zonder zorgen? Kijk op de website van De Kuiper. De Kuiper is, net als Florigo en Hegro, proud member of Ducate Group.
Fotografie: Studio38C