Nieuwe coronaregels in de cafetaria: 7 vragen en antwoorden

Actueel |
4 november 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto gemaakt bij Cafetaria Zilst in Veldhoven

De nieuwe coronaregels in Nederland gelden vanaf zaterdag 6 november. Ook cafetaria’s, snackbars en andere frituurbedrijven hebben te maken met een gewijzigde situatie. Wat verandert er precies? Zeven vragen en antwoorden.

1. Waar geldt de coronacheck vanaf 6 november?

Het checken van het coronatoegangsbewijs (CTB), ID-bewijs en de gezondheidscheck blijft een plicht voor
horecaondernemers, behalve voor ondernemers met pure afhaalzaken. Tot nu gold die regel alleen voor gasten die binnen eten of binnen komen om het toilet te bezoeken. Vanaf zaterdag 6 november wordt de regel uitgebreid naar het terras.

2. Als je een restaurant en een afhaal hebt, geldt de coronacheck dan ook voor de afhaal?

Nee, van mensen in het afhaalgedeelte hoeft het CTB niet gecontroleerd te worden. Als mensen aangeven de bestelling ter plekke te willen opeten, dan moet het CTB gecontroleerd worden.

3. Dus ondernemers moeten het zitgedeelte nog steeds afbakenen?

Wie geen apart zitgedeelte heeft, moet nog steeds een afscheiding creëren om wachtende klanten te scheiden van etende klanten. Deze scheiding kan bijvoorbeeld gemaakt worden met een lint of plantenbakken.

4. Moeten ondernemers ook het coronatoegangsbewijs van medewerkers controleren?

Nee, in ieder geval niet vanaf 6 november. De kans bestaat wel dat die regel later nog wordt ingevoerd.

5. Moeten klanten een mondkapje dragen?

Wel in het afhaalgedeelte, waar het coronatoegangsbewijs niet gecontroleerd hoeft te worden. Dit kan in sommige cafetaria’s een uitdaging worden. Als mensen in het zitgedeelte bijvoorbeeld door het afhaalgedeelte moeten lopen om naar het toilet te gaan, moeten ze hun mondkapje opdoen.

6. En de medewerkers?

Verblijven de medewerkers in dezelfde ruimte als de afhaalklanten, dan moeten ook zij een mondkapje dragen. Dit geldt ook achter de counter. Tenzij je het coronatoegangsbewijs ook van de afhaalklanten bij de ingang checkt. In dat geval hoeft niemand een mondkapje te dragen.

7. Er wordt toch nauwelijks gecontroleerd?

Tot nu toe is dat inderdaad het geval. Maar burgemeesters hebben – aangespoord door minister Ferd Grapperhaus – aangegeven dit nu wel te gaan doen. De verwachting is dus dat er meer controles gaan plaatsvinden. De eerste boetes zijn al uitgedeeld.

Heb je nog vragen of wil je even sparren over jouw specifieke situatie, neem dan contact op met ProFri of het Nederlands Frituurcentrum.